Fjärrkylenät byggs ut i Uppsala

Vattenfall drar nu i gång utbyggnaden av fjärrkyla på allvar i Uppsala. Drygt 20 miljoner kronor investeras i en ny ledning till stan. Det ska fördubbla försäljningen av kyla till kontor och gallerior de närmaste åren. Parallellt utreder Vattenfall en större investering i ny elproduktion.

Adrian Berg von Linde hoppas kunna sälja mer fjärrkyla till företag, kontor och gallerior i centrala Uppsala.

Adrian Berg von Linde hoppas kunna sälja mer fjärrkyla till företag, kontor och gallerior i centrala Uppsala.

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2008-02-27 00:01
Konkret innebär satsningen på fjärrkyla att det nät som finns i dag byggs ut med ytterligare 1,8 kilometer. Därmed skapas en permanent anslutning till Uppsala City.
- Vi kommer att kunna erbjuda alla våra kunder fjärrkyla. I dag har vi tecknat fyra nya avtal men vi räknar med betydligt fler när ledningen är klar i maj 2009, säger Adrian Berg von Linde som är ny chef för Vattenfall Värme i Boländerna.

Inom de kommande åren hoppas han kunna öka leveranserna från dagens dryga 20 till 40 megawatt, MW, fjärrkyla. Men den totala potentialen beräknas till 120-130 MW. I dag är Uppsala Konsert & Kongress, Samariterhemmet, Vasakronan och Aspholmen kunder till Vattenfall. Två separata kylmaskiner producerar kylan till konserthuset och Vasakronan. Med den nya ledningen kommer kylan att tas från den centrala anläggningen i Boländerna.
- På de sättet kan våra kunder minska sina energikostnader på sikt. Det är enkelt, bekvämt och skonsamt för miljön. De största behoven finns under sommaren. Men många måste också kyla serverhallar och annat och de behovet finns året runt, säger Adrian Berg von Linde.

Från den stamledning som ska byggas efter Kungsgatan kommer mindre ledningar anslutas i takt med att efterfrågan ökar.
Parallellt har Adrian Berg von Linde startat en förstudie av framtida elproduktion vid verket i Boländerna. Planen är att inom tre år ha installerat en elturbin för att ta till vara det värmeunderlag som skapas från sopförbränningen. Hur stor investeringen kan bli vill han dock inte sia om i dagsläget.
- Men vi kommer att skapa en lönsam produktion på upp till 20 GWh.

UNT: Har ni ytterligare investeringsplaner de kommande åren?- Vi investerar kontinuerligt i vår produktionsanläggning och våra fjärrvärmenät. Sedan Vattenfall tog över anläggningen i Uppsala har vi investerar drygt en miljard i den nya sopförbränningsanläggningen Block 5. Drygt 250 miljoner i vårt gamla kraftvärmeverk och ytterligare i renoveringar av fjärrvärmenätet.

UNT: Vattenfall har också höjt taxorna kraftigt de senaste åren. Vad har du som ny chef för prisfilosofi?
- Den ska vara tydlig och långsiktig. Vi kan inte prisa ut oss. Målet är att ta nya kunder varje dag. Vi har en nyförsäljning av cirka 20 GWh om året. Det visar att vi tar ut konkurrenskraftiga priset. Men vi måste ha en vinstnivå som gör det möjligt att fortsätta göra tunga investeringar i våra anläggningar exempelvis inom miljöområdet. Fram till 2030 ska hela Vattenfall vara koldioxidneutralt så mycket återstår, säger Adrian Berg von Linde.

För Uppsalas del innebär det i det korta perspektivet bland annat att ersätta den lilla del fossil olja Vattenfall i dag förbrukar med biooljor, trä och andra miljövänliga energislag. I det längre perspektivet att anpassa anläggningen till enbart förnyelsebara bränslen
FAKTA
Adrian Berg von Linde ersatte Stefan Persson som chef för Vattenfall Värme AB i Uppsala den första februari i år. Han är 52 år gammal och utbildad ekonom vid Handels i Göteborg. Sedan 1989 har han arbetat inom Vattenfall koncernen med ekonomifrågor, bland annat som ekonomichef vid Forsmarks kärnkraftverk, vid Vattenfall elhandel i Stockholm och inom Vattenfall Värme Norden som äger Vattenfall Värme i Uppsala.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!