Love Amkoff ligger i frisörstolen framför den spegelinfattade panelen i trä från 1910, hämtad från Bosse barberare med anor från samma årtionde. Bredvid speglarna sitter en gammal prislista från 1916, "rakning 26 öre". I dag kostar en rakning på Barber and Babes betydligt mer, men då ingår också maskinklippning, fyra baddningar med handuk och rakning med kniv.
– Det var min sambo som sa att "nu får det vara nog". Det är första gången jag fixar skägget på salong, säger Love Amkoff innan hans ansikte täcks med en varm handduk.
På Barber and Babes förstod man att det här med skägg och manlig hårvård skulle komma att bli stort redan för två år sedan. I dag har de två barberare som jobbar uteslutande med manliga kunder. Och efterfrågan tycks bara öka.
– Januari brukar vara en dålig månad för frisörer, men jag hade bara en enda förmiddag som var lugn, säger barberare Henrik Sjödin.
Trots att skäggtrenden hållit i sig ett tag tror inte de båda barberarna att den kommer klinga av. Samhället blir mer utseendefixerat och det gäller även för män. Att bibehålla det "manliga" när det kommer till skönhetsvård ställer dock krav på miljö och inramning.
– Vi har gärna svensexor och dartkvällar. Man kan gå flera tillsammans och fixa sitt skägg, få en styling och samtidigt blir det ett skönt "häng". Jag tror också att män känner sig mera bekväma i den här miljön, än på en vanlig frisersalong, säger barberare Emma Gällström.
När Love Amkoff fått ligga en stund under den varma handduken plockar Henrik Sjödin fram kniven, eller engångsbladet som man numera använder av hygienskäl. Första omgången rakar han medhårs, därefter diagonalt. Med bladet kommer han närmare, vilket gör att rakningen håller längre. Sedan är det upp till kunden att hålla efter linjerna.
– Jag brukar säga att skägg är som ett bonsaiträd. Det gäller att klippa lite, men ofta, skrattar Henrik Sjödin.
I lokalerna där Palms herrfrisering huserar har man klippt hår och skägg på män sedan 1933. Att det blivit inne med ansiktsbehåring är någonting som frisörerna har märkt av.
– Man läser ju att trenderna kommer. Men nu har det fullständigt exploderat med skägg, säger delägaren Sari Belin.
För att hänga med i svängarna har frisörerna på Palms funderat på att gå en kurs i det "nya" sättet att raka – med kniv. Alla kurser har dock varit fullbokade ända fram till hösten.
Gullan Nilsson minns att rakningen försvann från frisörutbildningen 1982 som en följd av att efterfrågan minskade. Dessutom sågs det som en riskfaktor att raka med kniv i samband med att HIV började spridas.
Även om frisörerna på Palms nu varit sugna på att utbilda sig till barberare, tror de samtidigt att det kan vara rätt så påfrestande att växla tillbaka till gamla arbetsmetoder.
– Göthe Palm, som ägde salongen innan, var glad när rakningarna med kniv försvann. Det var tufft att stå och luta sig över kunden. De som kom hade ofta besvärliga skägg så han fick gnugga tills fingertopparna blödde, minns frisören Gullan Nilsson.
Inne på salong King som öppnade i oktober hörs stillsam jazzmusik från högtalarna. Här har man också valt att nischa sig på män, med två barberare i staben och knivblad redo för skägg.
– Vi såg en ökad efterfrågan och bestämde oss för att haka på. Vi har nästan uteslutande fokuserat på att ha produkter för män och anpassat musiken för att få dem att känna sig mer bekväma, säger barberare Anna Martelleur.
Hon tror att den ökade efterfrågan hänger ihop med att män blivit mer medvetna om sitt utseende och att de insett att de kan påverka sin stil med sitt skägg. Men det är fortfarande inte helt oproblematiskt för alla att känna sig bekväma på salong. Barberaren Ida Mörk berättar att vissa kunder brukar smyga fram frågor om hårvård. Det tar tid för dem att våga prova nya saker, som till exempel att betala för att låta någon annan fixa skägget, när det tidigare varit något man skött själv.
– Men när de väl inser vilken skillnad det gör att klippa skägget här, blir det som ett beroende. Förutom att skägget får en fin form tror jag också att de uppskattar att bli ompysslade, säger Ida Mörk.