På senare tid har en bekymrande trend uppenbarat sig bland de bestånd av abborre och tånglake som SLU bevakar längst svenska kusten i ett forskningssamarbete med Göteborgs universitet och Naturhistoriska riksmuseet. Fiskarnas hälsa har försämrats, med negativ påverkan på bland annat könskörtlarna, levern, ämnesomsättningen och immunförsvaret. Detta trots att miljögifterna minskat, och forskarna letar nu efter en förklaring. Att proverna dessutom tagits i områden som är relativt opåverkade av mänsklig aktivitet gör försämringen ännu mer oförklarlig.
– Den här negativa utvecklingen är en varningssignal för att något inte står rätt till i miljön, säger Jens Olsson, forskare vid institutionen för akvatiska resurser på SLU.
Enligt honom kan det ändå vara så att försämringen beror på någon kemikalie eller cocktail av kemikalier som man inte testat för. Det kan också vara kombinerat med andra förändringar i fiskarnas miljö såsom ökad avrinning från land, temperaturförändringar i vattnet eller att fisken börjat äta annan föda. Han poängterar dock att det inte finns anledning för människor att vara oroliga för att äta fisken.
– De miljögifter och tungmetaller vi testat för ligger generellt under gränsvärdet för mänsklig konsumtion, så det finns ingen anledning att vara orolig, säger han.
Nu hoppas forskarna få mer resurser till sin forskning för att kunna gå till botten med var problemet ligger.
– Vi behöver titta på om det finns gemensamma nämnare mellan områdena vi undersökt och även titta närmare på abborrarnas födoval
emma.williams@unt.se