Fiskgjusar ska övervakas med satellitteknik

Sstörre fåglar kommer att förses med GPS-navigationsteknik så att forskarna kan följa dem överallt.Tidigare har satellitövervakning utnyttjats för att följa stora rovdjur som björn, varg och lo.

Uppsala2006-02-25 13:35
Även om en fågel-GPS är mindre och lättare är det bara större fåglar som kan orka att bära dem.
— Vi kommer att förse tre häckande fiskgjusar med var sin GPS i samband ringmärkningen i sommar, säger docent Mikael Hake, forskare vid Viltskadecenter på Grimsö norr om Lindesberg.
Han är expert på fiskgjuse och ledde under flera år ett fiskgjuseprojekt i Färnebofjärden Nedre Dalälven.
Sedan början på 1990-talet har fiskgjusens reproduktion försämrats på stora häckningsplatser som i Mälaren, Vänern och vid Nedre Dalälven. Allt färre ungar överlever. Orsaken är okänd, men det finns flera teorier.

Färre ungar föds
— Det kan bero på miljöfaktorer i vinterkvarteren, kanske också på födointaget under flyttningen, men även på brist på föda under häckningen.
Mikael Hake säger att GPS-tekniken nu kan ge information med mycket stor noggrannhet.
- Vi kan följa fåglarnas position och får uppgifter om flyghöjd och aktivitet. Indirekt kan vi också få uppgifter som kan förklara varför fiskgjusen får fram färre ungar för varje år.

Aktivitet?
— Ja om de är stilla eller flyger. Men också hur de förbereder sig inför flyttningen, var de stannar på vägen och naturligtvis exakt var de har vinterkvarter.

Upplösningen är hög?
— Ja, vi kan fastställa fågelns position på fem meter när.
Batterierna i en fågel-GPS, som både är en mottagare och en sändare, laddas med små solceller.
- GPS-mottagaren tar emot information från satelliter varpå informationen sänds med radiosignaler till en annan satellit så att vi kan tolka den på Grimsö, säger Mikael Hake.
Naturvårdsverket har lämnat tillstånd för att förse fiskgjuse med GPS. Utrusningen kostar cirka 30 000 kronor styck.
— Det här projektet kan ge mycket spännande resultat, säger Anders Wetterin, biträdande avdelningschef på naturresursavdelningen på Naturvårdsverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om