Det var fem år sedan fiskarfesten i Öregrund hölls senast. Nya regler som förbjöd hemmatillverkning av strömming till festen det året gjorde att intresset dalade. Och när ingen ville ställa upp som ordförande i den samarbetsförening som anordnade festen under det följande året betydde det att fiskarfesten lades ner. Men nu har intresset väckts igen, på Facebook. Ett upprop för att återuppliva fiskarfesten startat av Östhammarsbon Maria Eriksson fick på tre dagar över 1 000 medlemmar. Och sen dess har de bara blivit fler.
- Senast jag kollade var det över 1 200. Men det var ett tag sedan jag kollade. Det verkar finnas ett enormt intresse för att få tillbaka fiskarfesten, säger hon.
Idén till facebookuppropet fick Maria Eriksson när hon en kväll satt och diskuterade sommaraktiviteter med sin man och sina föräldrar.
- Jag undrade hur många som saknar fiskarfesten lika mycket som vi. Det var en folkfest och tillfälle att komma ut och träffas, säger hon.
Målet med facebookuppropet är också att visa de som tidigare arrangerade fiskarfesten vilket intresse det nu finns för att återuppliva evenemanget.
- Vi måste få hjälp från till exempel Lions. Men då måste frågan om tillagningen av fisken lösas också, säger Maria Eriksson.
När hemmatillagningen av strömming stoppades 2005 var det miljö- och hälsoskyddsnämnden i Östhammar som tog beslutet. Bertil Alm, ordförande i nämnden, ställer sig positiv till en ny fiskarfest. Men han vill inte svara på om lagstiftningen tillåter det.
- Det låter spännande att återuppliva fiskarfesten, jag kommer själv ihåg den som en väldigt trevlig dag. Men lagstiftningen är komplicerad. Om det finns möjlighet att tillåta hemmatillagning igen så kommer vi att titta på det, säger han.
Alexander Sobestiansky, statsinspektör på livsmedelsverket, är mer positivt inställd till möjligheten att tillåta hemmatillagning.
- Vi fick en ny lag om livsmedel 2006 som gäller i hela EU. Enligt den får man tillverka mat i hemmet och sedan sälja den vidare eller bjuda på vid sådana tillställningar, om man gör det vid enstaka tillfällen, säger han.
Så det skulle vara möjligt att tillverka hemmatillverkning av fiskrätter till en sån här fiskarfest?
- Ja, lagen är utformad för att tillåta det. Vilket dock inte betyder att man får fria tyglar. Tillverkaren har fortfarande ansvar för att följa de regler som finns för livsmedelshantering och för den mat man serverar. Men det finns egentligen inga andra hinder för att tillåta hemmatillverkning, säger Alexander Sobestiansky.