Fisk skyddar mot stroke

Kvinnor som äter fisk flera gånger i veckan insjuknar mindre ofta i slaganfall i hjärnan än kvinnor som sällan eller aldrig äter fisk. I synnerhet verkar en hög konsumtion av mager fisk skydda mot att insjukna i stroke.

Uppsala2011-01-24 08:30

Det visar resultaten av en studie bland nära 35 000 kvinnor i Uppsala och Västmanlands län, som publiceras i nätupplagan av facktidskriften American Journal of Clinical Nutrition.
– Vår studie ger ytterligare stöd för att regelbunden fiskkonsumtion kan skydda mot stroke. Det behövs dock mer studier för att närmare utreda hur konsumtion av olika sorters fisk påverkar risken för olika former av stroke, säger forskaren Susanna Larsson vid Institutet för miljömedicin, Karolinska Institutet.

Ingen av kvinnorna i studien hade någon hjärt-kärlsjukdom när de i slutet av 1990-talet besvarade en omfattande enkät om sina matvanor, bland annat om hur ofta de åt fisk och vilken sorts fisk de brukade äta. Under de i medeltal drygt tio år som de följts sedan dess insjuknade 1680 i stroke, oftast i form av en hjärninfarkt där en blodpropp stängde av blodförsörjningen till en del av hjärnan.

När forskarna närmare granskade vilka som insjuknat fann de att stroke var klart vanligare bland kvinnorna som uppgivit att de sällan eller aldrig åt fisk jämfört med bland dem som ofta gjorde det. För kvinnor som åt en fiskmåltid högst ett par gånger i månaden var stroke närmare 30 procent vanligare än för kvinnor som åt fisk minst fyra gånger i veckan.
– Särskilt starkt var sambandet mellan en hög konsumtion av magrare fisksorter som torsk och sej och minskad förekomst av stroke. Däremot såg vi ingen statistiskt säkert samband mellan hög konsumtion av fetare fisksorter som lax och sill och minskad risk för stroke, säger Susanna Larsson.

Positiva hälsoeffekter av fisk brukar annars förklaras med att fisk, i synnerhet fetare fisksorter, innehåller mycket av så kallade omega 3 fettsyror. Omega 3 har bland annat blodtryckssänkande- och blodfettsänkande effekter.

Hur går det ihop med fyndet att framför allt mager fisk verkade skydda mot stroke?
– Det vet vi inte säkert, men en möjlig förklaring är att fet fisk ofta innehåller rätt mycket salt. Eftersom salt bland annat höjer blodtrycket skulle detta kunna förta mycket av de positiva effekterna av den höga halten av omega 3 i fisken, säger Susanna Larsson.

Ökad konsumtion av i synnerhet fet fisk är ett vanligt råd för att skydda hjärta och blodkärl. Livsmedelsverket rekommendation är att äta två till tre portioner fisk eller skaldjur per vecka.
– Själv skulle jag rekommendera konsumtion av två portioner mager och en portion fet fisk i veckan, säger Susanna Larsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!