Firar med norsk ritual

Norsk ritual. För Paulina, Lars, Catharina och Lena Apelthun är pinneköttet ett måste på julbordet. Smaken är inte helt lätt att beskriva. En blandning av salt, vilt och rökt.

Norsk ritual. För Paulina, Lars, Catharina och Lena Apelthun är pinneköttet ett måste på julbordet. Smaken är inte helt lätt att beskriva. En blandning av salt, vilt och rökt.

Foto: Michaela Hasanovic

Uppsala2014-12-24 12:00

Fårkött på en pinne? Nej, inte riktigt. Den norska julmaten pinnekött är som revbensspjäll, fast bättre, förklarar Lars Apelthun.

– Det är en gammal norsk tradition, som min farfar från Norge förde in i vår familj, säger Lars Apelthun, som anser att en jul utan pinnekött inte är en riktig jul.

– Vi har inte alltid lyckats hålla oss hemma på julen, men pinneköttet är något vi aldrig missat de senaste 30 åren.

Köttet inhandlas under senhösten i Norge och flygs sedan hem till Sverige.

Dagen innan julafton ska det torkade köttet vattnas av. På morgonen ångkokas det sedan med björkris i uppåt fem timmar innan det avnjuts tillsammans med rotmos, rödkål och brysselkål.

Alla barnen i familjen har lärt sig att älska det, och dottern Catharina Apelthun vill nu föra traditionen vidare.

– Det är ganska avgörande för julstämningen måste jag säga, nästan som en ritual. Min fästman var inte superimponerad när vi bjöd honom på. Han förstod inte riktigt vad som var grejen. Men han kommer väl förstå, skrattar Catharina.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!