Fira valborg med picnic i det gröna
Valborgsmässoafton är för många synonymt med picnicafton. Två tjejer som passar på att ta tillfället i akt är Li Jansson och Karolina Standin. Kulturella tjejer med smak för praktisk enkelhet och smakrika detaljer.
Karolina Standin, tv, och Li Jansson packar korgen med härliga picnicrätter.
Foto: Jill Eriksson
— Vi hade tänkt att ha med oss Fröken Lis´ couscoussallad som vi kallar det, marinerad rostbiff, picnicbröd med avokadoröra och en liten dessert, säger Li Jansson.
Efterrätten står Karolina Standin för.
— Jag älskar att göra hemlagad tryffel med cointreau och sedan dricka Madeira till.
De praktiska tipsen inför picnichelgen lyder använd engångsartiklar, fast hellst snygga.
— Det estetiska måste komma fram, säger Karolina Standin.
Picnicmeny
Lis´ couscoussallad 3-4 portioner:
4 dl couscous
1 gurka
2 tomater
1 purjolök
1 gul paprika
Hur?
(som variation är fetaost gott att blanda i)
Laga couscous enligt recept. Kärna ur tomaten och hacka fint tillsammans med övriga grönsaker. Blanda couscous och grönsaker i skål.
Dressing:
1 lime
25 gram färsk mynta
2 msk olivolja
salt och peppar efter behag
Hur?
Pressa ut juicen ur limefrukten och blanda med övriga ingredienser. Häll dressingen över salladen.
Soyamarinerad rostbiff
Hur?
Salta och peppra köttet. Sätt ugnen på150 grader och rosta till köttet blir cirka 70 grader.
Skär köttet i skivor och lägg i en påse i en bunke. Häll på 0,5 dl soya och nästan lika mycket olivolja.
För en enklare variant köp färdig rostbiff och marinera.
Avokadoröra
2 dl crème fraîche
2 mogna avocado
2 msk balsamvinäger
6 finhackade stora blad färsk basilika
salt och peppar
Hur?
Mixa avokadon. Blanda i övriga ingredienser och låt dra i kylen i minst en timme. Lägg på ett gott kuvertbröd.
Cointreautryffel à la Fröken S
1,5 dl vispgrädde
100 g osaltat smör
600 g mörk choklad
1 dl crème fraîche
0,5 dl cointreau , eller efter behag
1-2 dl kakao att rulla tryfflarna i
Hur?
Låt grädde och smör koka upp i en stor kastrull. Sänk värmen och sjud tills smöret smält.Tillsätt chokladen, bruten i bitar och vispa till den smält och blandningen blivit slät. Tag kastrullen från värmen, vispa i crème fraìche, och rör sedan i cointreau.
Häll smeten i en skål och låt svalna. Ställi kylskåp.
Efter några timmar är den härliga tryffeln tillräckligt fast för att
kunna formas till kulor eller kuber och rullas i kakao.
Lis´ och Karolinas praktiska tips inför en picnic
Packa maten i en korg, det blir snyggast så. Använd engångsartiklar som går att slänga. Om man vill ha porslin, passa på och köp billigt på loppis som sedan kan kastas. Använd riktiga bestick, det blir lättare att äta då. Använd gärna en rutig duk, det passa bra och ser vackert ut. Ta inte med smör och bredbar ost, de smälter och blir fort dåliga. Hitta en trevlig plats med mycket sol och ta med ett gott vin att dricka eller och kanske sherry till desserten.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!