Vad tycker du om engagemanget bland UNT:s läsare för Stadsträdgården?
– Det är verkligen jättekul att så många är engagerade i vår stadspark Stadsträdgården. Jag har kollat på UNT.se. Vi på kontoret för samhällsutveckling gör också en egen undersökning. Men vi måste väga synpunkterna mot vad parken tål och vad som passar ihop med det som finns där. I slutändan handlar allt om pengar och vilka beslut politikerna fattar.
I en intervju i UNT tidigare i veckan uttrycker du en idé om att parken ska bli som Central Park i New York. Hur menar du då?
– Det är mer en liknelse, en park som Central park har många olika delar som ren trädgård, anlagd natur och idrottsanläggningar. Stadsträdgården har historiskt värde i sig, men här finns också Studenternas Idrottsplats och festivaldelen Kap. Central Park är så mycket större, men vår park skulle kunna expandera också.
Hur menar du att Stadsträdgården ska kunna det, den avgränsas ju av gator, byggnader och Fyrisån?
– Stadsträdgården sträcker sig faktiskt från Munkgatan till Kungsängsbron, även om de flesta inte tänker riktigt så. Vi behöver utnyttja området mer, ta tag i mellanrummen mellan byggnaderna vid Svandammen. Det finns några byggnader för parkarbetarna, parkdepån, som man kanske kan hitta något annat ställe till. Då kan det bli mer yta till park där.
Fler uteserveringar och picknickplatser är vad flest av våra läsare önskar sig. Är det möjligt att förverkliga?
– Jag tycker hela Stadsträdgården är en enda stor picknickplats redan. Men jag läste att några önskade en plats under tak om det skulle börja regna. Den iden är inte så dum. Uteserveringen har ny entreprenör i år och har fått utökade öppettider och det är bra.
Det finns också planer att göra någon form av verandaservering vid Svandammen. I gamla trädgårdsmästarvillan skulle man ju kunna tänka sig ytterligare en servering. Men kommunen kommer inte att driva någon, det måste finnas en eldsjäl som vill det.
Många önskar sig också badbassänger och solstolar. Vad kan du ge dem?
– Stadsträdgården är för liten och ömtålig för badbassänger. Den är en del av vårt kulturarv och vi måste ha respekt för det. Men mot Kap skulle det ju vara fint med badmöjligheter. Något anlagt då, vi på kommunen rekommenderar inte precis Fyrisån som badvatten.
Hur har ni tänkt lösa problemet med toabristen i Stadsträdgården?
– Vi är jättemedvetna om att det behövs fler toaletter. Det finns väl bara en toa vid Flustret och en toa på caféet när det är öppet. Vi ska vi absolut titta på det.
Vad tänker ni om att satsa mer på statyer och konstverk?
– Vi har diskuterat saken med kulturkontoret och de tycker också det vore fint med mer konst i Stadsträdgården. Man skulle tillexempel haren räcka skulpturer längs med ån, ordna en konstpromenad som förbinder parkens båda ändar.
Nästa år ska det firas att Stadsträdgården fyller 150 år. Är det något som görs redan nu inför jubileet?
– Det är det . Vi håller på att montera kantstål mellan gräsmattor och gångar för att göra det mer estetiskt och lättskött. Sedan har vi ett helt annat projekt som ska vara klart till invigningen av jubileet, men det är än så länge hemligt.