Verksamheten ska bedrivas helt eller delvis på finska. I samma byggnad finns en avdelning för svensktalande barn, och avdelningarna ska samverka för att ge barnen möjlighet till kontakt med båda språken.
- Förskolepedagogerna ska vara tvåspråkiga och tanken med förskolan är att bevara barnens finska språkförmåga och stärka kopplingen till det egna kulturarvet, säger Cia Gad-Böckman, förskolechef inom Uppsala kommun.
Regeringens nya minoritetslagstiftning trädde i kraft 1 januari. Lagen innebär att sverigefinländare som är bosatta inom ett förvaltningsområde för finska språket har rätt att använda sitt modersmål i offentliga sammanhang, till exempel inför domstolar och myndigheter. Därtill har de rätt till äldreomsorg och förskoleverksamhet på finska.
Anna Pilvinen är initiativtagare till den finskspråkiga förskoleavdelningen i Luthagen. Intensiva dialoger med kommunen har pågått sedan 2008.
- Det är mycket viktigt att få in tvåspråkigheten hos barnen i tidig ålder, säger hon.
Finskspråkig förkoleavdelning i Luthagen
I augusti beräknas starten för en finskspråkig avdelning på förskolan Brune i Luthagen. Allt enligt den nya minoritetslagen som trädde i kraft vid årsskiftet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!