Massgraven på Medelhavets botten har fyllts på - igen. Den exakta siffran har inte kunnat fastställas men just nu ligger den på cirka 800 döda. Klart är att Röda Korset kallar helgens båttragedi på Medelhavet för "den enskilt värsta katastrofen hittills".
Just ordet "hittills" har återkommit många gånger i tidningsartiklar och tv-inslag de senaste dagarna när flyktingkatastrofen vid Lampedusa har tagits upp. Ordet används också av Uppsalabon och EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (FP) när UNT når henne över telefon på onsdagen.
– Jag tror att liknande katastrofer kommer att inträffa under hela våren och sommaren. Nu är det lugnt på havet och det är då båtarna kör.
Att så många människor fattar beslutet att sätta sig själv och sina barn på en båt över Medelhavet är ingenting som förvånar Cecilia Wikström. För att få asyl inom EU krävs att man befinner sig inom unionens gränser - men någon laglig väg in finns sällan.
– Det finns praktiskt taget inga lagliga vägar alls. För att EU:s asylpaket ska bli tillgängligt måste en flykting befinna sig på europisk mark och det hjälper inte den som befinner sig i en båt på Medelhavet.
FN:s flyktingorgan UNHCR har länge arbetat för att fler lagliga vägar in i Europa ska skapas. Efter helgens flyktingkatastrof skriver organisationen på sin hemsida att EU behöver utfärda humanitära visum för flyktingar. Det är ett förslag som Cecilia Wikström ser positivt på. Hon tror att temporära asylkontor i flyktingläger och på EU-länders ambassader skulle innebära att färre liv går förlorade i havet.
– Humanitära visum skulle innebära att flyktingar slipper hamna i klorna på människosmugglare. Då skulle de kunna ta sig lagligt till EU och där lämna in en asylansökan.
Anitta Kynsilehto är forskare på Nordiska Afrikainstitutet i Uppsala och i sitt arbete har hon träffat hundratals flyktingar från bland annat Libyen, Tunisien, Marocko och Nigeria. Att allt fler olyckor sker på smuggelbåtar i Medelhavet är ingenting som förvånar henne.
– Fler och fler personer fruktar för sina liv i dessa länder. Många av de flyktingar som jag har träffat har varit desperata och det enda sättet att fly till EU är att göra det illegalt via båt, säger hon och fortsätter:
– Ett exempel är just Libyen där situationen har varit kaosartad sedan 2011. Våldet mot människorna i landet har ökat väldigt mycket, inte minst mot personer som redan flytt sina hemländer och sökt skydd i Libyen. Nu tvingas de fly igen.
Något som aldrig slutar förvåna Anitta Kynsilehto är att de båtflyktingar hon träffar alltid är väl medvetna om de risker som det innebär att sätta sig i en båt över havet.
– De här människorna har inte brist på information. De har brist på hopp.