Finanskrisen påverkar konferensbranschen
Lågkonjunkturen slår mot de lokala konferensanläggningarna och antalet bokningar i länet minskar. UNT har talat med en rad anställda som alla pekar på samma nedåtgående trend.
Henrik Brunn på bokningsavdelningen för logi och konferens på CLarion Hotel Gillet.
Foto: Sven-Olof Ahlgren
- Tittar man på antalet ordrar i januari 2008 kan man se en minskning på ungefär 30 procent.
Visserligen varierar siffrorna från månad till månad, men överlag tycker jag att vi får in allt färre förfrågningar. Känslan är att de flesta företag håller igen och har sämre framförhållning. Allt fler hoppar dessutom över övernattningen och nöjer sig med att boka en dag.
Tanja Jezewski, försäljningschef på Krägga Herrgård i Bålsta, har en liknande uppfattning.
- Vi ser en stor osäkerhet från företagens sida. Generellt kan man säga att bokningarna har sjunkit med 20-25 procent från föregående år. Samtidigt bokar man med kortare varsel.
Krägga Herrgård har plats för 300 gäster, men kampen om kunderna har ökat och därför arbetar man med att utveckla nya koncept under dagar då man inte har några konferenser.
På Leufstabruks Wärdshus sju mil norr om Uppsala i Norduppland går det också trögare i år. Här har man plats för 100 gäster, men enligt delägare Ingalill Sundström har man inte så många bokningar. Uppskattningsvis har verksamheten sjunkit med ungefär en tredjedel sedan föregående år.
Samma negativa trend har uppmärksammats på Strömsbergs Säteri i närheten av Enköping. Där har man dock bara plats för 45 gäster och vd Malin Löfgren menar att man därför inte har blivit lika hårt drabbade som de stora anläggningarna.
I innerstaden tycks man inte ha känt av lika stora skillnader. Däremot har de anställda på de lokala konferensanläggningarna noterat att bokningsläget är mycket osäkrare.
- Vi följer bokningstakten varje dag och det vi kan se är att företagen bokar senare, säger hotelldirektör Cecilia Wingård på Park Inn i centrala Uppsala.
Henrik Brunn på Clarion Hotel Gillet på Dragarbrunnsgatan instämmer.
- Företagen har sämre och sämre framförhållning. De flesta konferenser vi har haft i vår har planerats sedan tidigare, men nu kommer bokningarna in tätt inpå varandra. Några eventuella minskningar vill jag dock inte uttala mig om. Om utvecklingen går nedåt tror jag inte man kommer se det förrän om ytterligare ett år.
Även hotelldirektör Ulf Jakobsson på Scandic Uplandia tycker det är för tidigt att uttala sig om eventuella minskningar.
- Marknaden ser ojämn ut eftersom grundtrycket inte längre är lika stabilt. Det kan vara mycket bokningar ena veckan och lite andra, men tittar man på ett helt verksamhetsår brukar de första månaderna vara ganska lugna. Eftersom konferensbranschen inte är en producerande industri tror jag dock inte att vi kommer att gå med några förluster.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!