Fina grönsaken en fest för ögat

Skördetid. Trädgårdslanden dignar av grönsaker redo att ätas upp. Många är dessutom vackra nog att dekorera middagsbordet med.

Foto:

Uppsala2012-09-19 12:03

Intresset för grönsaker är extremt stort just nu.
– Både intresset för att odla sina egna grönsaker, men också för grönsaker som inredningsdetalj. Det ligger i tiden, säger trendexperten Jan Rundgren.
Han är också frilansande designer och gör ofta trendutställningar på stora mässor.
– I våras kom jag över några gamla skolplanscher med grönsaksmotiv som jag använt i utställningar och fått ett enormt gensvar på. Det är verkligen hett just nu, konstaterar han.

Privat ägnar Jan Rundgren mycket tid åt trädgårdsodling. Nyligen gav han, tillsammans med sin sambo, ut en bok om den egna kolonilotten strax utanför Stockholm, där grönsakerna har en självklar plats.
– Vissa grönsaker hinner man helt enkelt inte äta upp själv. Då får man ge bort till vänner och bekanta. Eller använda som bordsdekoration i stället för vanliga snittblommor eller krukväxter.

Vi svenskar har ibland ett lite fyrkantigt sätt att se på växterna vi odlar. Uppdelningen i nytto- och prydnadsväxter behöver inte vara så knivskarp.
– Vi är praktiska, men ibland nästan lite på gränsen till tråkiga i vår pragmatism. I andra länder har det länge varit naturligt att blanda grönsaker med prydnadsväxter i trädgårdarna. I den viktorianska trädgården var det självklart, säger Jan Rundgren.

Förutom att det blir roligare att rensa ogräs i grönsakslandet om det varvas med blommor, finns praktiska aspekter.
Tagetes mellan morotsraderna håller ohyra borta, till exempel. Men även bland nyttoväxterna finns oupptäckt skönhet. Rosenbönor som blommande girlander över bordet, och kronärtskockor i stället för rosor i vasen.
– Att bjuda på middag med egenodlade grönsaker och samtidigt dekorera middagsbordet med grönsaker känns som en riktig hit. Och jag tycker att man ska ta vara på de delar av växterna som man annars kanske glömmer bort. Vackra stjälkar och blad till exempel.

Fem dukningstips

Tänk på att färgmatcha. Använd till exempel röda grönsaker i liknande toner, eller plocka upp en färg från grönsakerna och använd samma i servetter. För många olika färger i samma dukning kan bli rörigt.

Även grönsaker blommar, men oftast vill man inte det ur odlingssynpunkt eftersom smak och konsistens kan förändras. Men rabarber har jättevackra blomstänglar, och kronärtskockorna blir ännu vackrare om de får gå i blom. Får man stora skördar har man kanske råd med att låta somligt gå i blom.

Använd delar som du annars kanske slänger i komposten. Mangold och rödbetor har till exempel jättevackra stjälkar.

Blanda klassiska snittblommor med grönsaker på stjälk. En kronärtskocka, några sparris eller en broccoli i rosenbuketten blir en kul överraskning.

Använd växtdelar som placeringskort. Skriv namn direkt på vackra blad, eller på en bönskida.

TT Spektra

Fakta

Jan Rundgren

Ålder: 45 år.

Bor: Stockholm.

Gör: Är utbildad vid Beckmans School of Design och arbetar som designer inom kläder, inredning och trädgård.

Läsning: Gav ut boken Växtriket (Bonnier Fakta) i våras som han skrivit tillsammans med sambon Lars Ring om parets egen kolonilott. TT Spektra

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om