Filmprojekt lär elever om nya kulturer

Att lära sig mer om vår omvärld och andra kulturer är en viktig del av skolarbetet. Men det finns andra sätt att skaffa sig kunskap än via läroböckerna. På Uppsala Waldorfskola får eleverna göra egna filmer i ett internationellt filmprojekt.

Linus Sundberg och Amins Bäckström intervjuar Sune Sandberg. Elever i klass 9 från Uppsala Waldorfskola har ett filmprojekt

Linus Sundberg och Amins Bäckström intervjuar Sune Sandberg. Elever i klass 9 från Uppsala Waldorfskola har ett filmprojekt

Foto: Robin Aron

Uppsala2010-10-09 21:55

Regnet öser ner en höstruskig torsdagsförmiddag. Under en av busskurerna vid Stora torget i Uppsala står några elever från Uppsala Waldorfskolas klass 9. De förbereder sig inför dagens provfilmning på stan.
– Det är intressant, film känns som ett lättare sätt att ta in än till exempel en text eller ett brev, säger Charlie Ångman.

Eleverna jobbar med ett internationellt filmprojekt tillsammans med medieorganisationen Onepeople production. De specialiserar sig på att göra film med fokus på social rättvisa, miljö och andlighet men arbetar även med utbildning och workshops för bland annat skolor. Tanken är att eleverna i klass 9 får göra egna filmer som sedan skickas till två skolor i Indien och en skola i Wales. Eleverna där kommer i sin tur att skicka sina filmer till Waldorfskolan.
– Då eleverna i de olika skolorna presenterar ämnen som intresserar dem, tror vi att de kommer att intressera sig mer för hur eleverna i andra länder har det, säger Annica Lundgren, lärare på Waldorfskolan.
– Det är ett sätt att ta lärdom och skapa kontakt med andra kulturer. Vi kommer också att få prata med eleverna i Indien och Wales via Skype, säger Zacharias Nygren-Eklund.

Eleverna i klass 9 har valt teman som genus, liv och död, icke-våld, svensk matkultur och folkkonst.
– För min del blir det spännande att höra vilken slags genussyn de har i de indiska skolorna, om det finns skillnader eller likheter med Sverige, säger Viggo Wollter.
– Generellt sett känns det som att det är en lite mer konservativ inställning där. Men en av skolorna har en friare miljö där de till exempel odlar egen mat. Kanske de ser på män och kvinnor lite mer avslappnat.

Adrian Orntagen tar plats med mikrofon framför kameran, medan Charlie Ångman, Theodor Gustafsson och Viggo Wollter riggar upp stativet. Klasskompisarna Klara Widerström och Sofia Holmgren tar snabbt fram varsin kamera för att fotografera de filmande klasskompisarna. De har fått i uppdrag att ta stillbilder som sedan ska klippas in i den färdiga filmen.
– Jag tycker det känns jättehäftigt att få göra det här, det blir lite variation mot att bara sitta i klassrummet. Det är ju inte så ofta man får chansen att lära känna människor från helt andra länder som Indien, säger Klara Widerström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!