Filmlinje lockar många

KULTUR. Spelfilm och dokumentär. Första terminen på Sigtuna folkhögskolas nya foto- och filmlinje har gett resultat. Inför julavslutning står flera filmer klara.

Uppsala2014-02-18 17:08

Roza är krokimodell och har jobbat på cirkus. Hon är också huvudpersonen i en av filmelevernas dokumentärer. I filmen sjunger Roza och berättar om hur hon gillar att improvisera på tunnelbanan.

Klassen har samlats för att titta på filmen som precis blev klar. 
José Segura är lärare på utbildningen. I grunden är han fotograf, producent och regissör. Han kommenterar elevernas filmer och frågar om de gjort de sista ändringarna inför premiärvisningen. Han är nöjd med eleverna även om han kritiserar dem.
– Jag är stolt över att de satsat så mycket tid, säger han.

Tidigare har Sigtuna folkhögskola drivit en linje i kreativ fotografi. Tanken med den nya foto- och filmlinjen är att bredda kunskapen och ge kompetens för att kunna både arbeta med även filmproduktion. Under kursen får eleverna göra allt i produktionen.
– Målet är att de ska lära sig så mycket som möjligt om hur man jobbar ihop under en produktion. Med ljud, ljus, smink, för- och efterproduktion, säger José Segura.

De arbetar med enkla kameror, men har också avancerad utrustning att låna.
– Om man inte vet vad man gör så spelar det ingen roll om man har en stor kamera, säger José Segura.

60 elever sökte utbildningen men bara 18 stycken fick plats. Urvalet skedde genom intervjuer.
– Vi valde dem som visade entusiasm och såg sig som producenter, säger José Segura.

Den första som anmälde sig till var Sherko Jahani Asl. Han är från Kurdistan och kom till Sverige som flykting för ett par år sedan. Från början var han skeptisk till sina klasskamrater. De var så unga. Själv är han 40 år och äldst i gruppen. Men efter han såg vad de andra skapade ändrade han sig.
– Jag blev förvånad. Alla är jätteduktiga, säger han.

Det är det svåraste när man gör film anser eleverna, att det sällan går som planerat.
– Även om man planerar blir det inte alltid som man tänkt sig. Man får lösa problem på plats, säger Jesper Klaréus, elev på skolan.

Vera Bolin gjorde mest egna filmer innan hon började på utbildningen. Det har varit nyttigt för henne att ha klasskamrater.
– Man lär sig jättemycket av att arbeta med andra. Det är en utmaning. Att till exempel hitta på idéer som alla är nöjda med, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om