Märsta. Alla filmer som gjorts av Tjockishjärta handlar om minoriteter och ämnen som det inte pratas så mycket om. De är fem medlemmar på filmbolaget och alla har olika bakgrunder, vilket gör det viktigt att filmerna görs med känsla och att engagemanget kommer från hjärtat. Coming out är den senaste kortfilmen som gjorts på uppdrag av Riksförbundet för sexuellt likaberättigade (RFSL) och som haft premiär på Tribeca filmfestival i USA i april i år. Fyra av deras filmer kommer dessutom att visas på Short Film Corner på Cannes filmfestival den 11 till 22 maj.
- Det är svårt för oss alla att hinna vara på alla filmfestivaler. Om en film blir populär kan den sprida sig som en löpeld. Men eftersom alla fem har haft med de fyra filmerna att göra kommer vi att åka till Cannes tillsammans, säger Johanna Paulsdotter Löfstedt, regissör och manusförfattare på Tjockishjärta.
Att försörja sig på kortfilmer är däremot svårt. Filmfestivaler är det enda forumet där kortfilmer får uppmärksamhet och Olle Sjöström som sköter ljud och musik på Tjockishjärta, menar att man aldrig kan räkna med att tjäna pengar på att göra kortfilm. Pengarna till projekten kan komma från till exempel Svenska filminstitutet, (SFI).
- Men för att överleva på Tjockishjärta tar vi andra uppdrag vid sidan om. Jag jobbar ibland på reklamfilm och de andra frilansar också inom film på ett eller annat sätt. Men när vi har inspelning med Tjockishjärta får man se till att vara ledig, säger Olle Sjöström.
Under juli och augusti ska de spela in kortfilmen Århundradets brott i Norrbacka. Handlingen tar upp sexuella gråzoner bland ungdomar i förortsmiljö och frågan om var gränsen går för övergrepp.
- Vi valde Norrbacka för att vi vill ändra synen på förorter, som ofta gestaltas av tråkiga miljöer och betong. Norrbacka är en förort, men det är mycket grönska och ett vackert område, säger Johanna Paulsdotter Löfstedt.