Fikaförberedelser stjäl tid från patienter

Patienterna på Flogsta husläkarmottagning tvingas vänta extra länge när läkarna på Flogsta husläkarmottagning ansvarar för personalens fikaraster. UNT har tagit del av en intern rapport som visar att läkare på mottagningen jobbar övertid för att hinna förbereda personalens fikapauser.

På Flogsta husläkarmottagning i Uppsala måste all personal turas om med att förbereda fikarasterna. — Alternativet till att alla turas om skulle vara att varje anställd diskade sin egen kopp, säger Annika Wirén, verksamhetschef på Flogsta husläkarmottagning.

På Flogsta husläkarmottagning i Uppsala måste all personal turas om med att förbereda fikarasterna. — Alternativet till att alla turas om skulle vara att varje anställd diskade sin egen kopp, säger Annika Wirén, verksamhetschef på Flogsta husläkarmottagning.

Foto: Malin Rudblom

Uppsala2004-06-14 00:00
Husläkarna och den övriga vårdpersonalen på Flogsta husläkarmottagning bar fram till årsskiftet hem tio liter mjölk per vecka, samt bröd, smör, pålägg och grönsaker till personalens fikaraster.
Fortfarande ska alla, inklusive läkarna, under sina kaffeveckor förbereda fikat och plocka ur diskmaskinen tre gånger per dag då ett 50—tal personer har druckit kaffe och ätit smörgåsar.
UNT berättade i lördags om en intern utredning som gjorts kring läkarnas kringsysslor på Akademiska sjukhuset.
I en annan rapport som UNT tagit del av redovisar en anställd på husläkarmottagningen i Flogsta hur husläkarna tvingats åka och handla matvaror på ICA väst i Flogsta. Matvarorna används till personalens fikaraster.
Inköpen av matvaror skulle egentligen göras utanför den ordinarie arbetstiden. Men läkarna på Flogsta husläkarmottagning har under flera års tid arbetat över i snitt cirka 5—10 timmar i veckan på grund av låg bemanning. Och det finns fler orsaker än högt patienttryck.

Fikaförberedelse stjäl tid från patienter
Den interna rapporten vittnar om att läkare under fikaveckorna ökade antalet övertidstimmar och att förberedelser inför fikastunderna till och med prioriterades före mottagningens patienter.
"Patientantalet minskar ju inte bara för att vi har kaffeveckor. De patienter som vi inte hinner ta förvandlas till ärenden på lappar som vi får lösa på telefon efter arbetstidens slut i många fall", skriver en anställd i rapporten.
Läkarkåren har på ett år sammanlagt tolv veckor då de ansvarar för fikarasterna. Det är då som landstingets mest högavlönade vårdpersonal förvandlas till serveringspersonal på Flogsta husläkarmottagning.
Läkarna har själva insett att arbetet med fikapauserna inkräktar på den tid man egentligen ska ägna åt patienterna.
"Vet att detta är vansinnigt och vi försöker på alla sätt att komma ifrån detta men det är inte lätt", heter det i rapporten.
Annika Wirén, verksamhetschef på Flogsta husläkarmottagning, säger att all personal, däribland läkarna, turas om att ansvara för fikat. Så har det varit sedan början av 90—talet.
Men efter protester från de anställda på mottagningen beställer man sedan årsskiftet pålägg och fikabröd från en restaurang på Ulleråkersområdet.
UNT: Varför slutade ni handla själva?
— Jag tyckte att vi måste se över organisationen.
Husläkarna och den övriga personalen ska fortfarande under sina kaffeveckor ansvara för all slags service, till exempel torka ur skåp, fylla på och tömma mottagningens kaffeautomater och se till att det finns mjölk i kylen.

Inte bara på Flogstamottagningen
Flogsta husläkarmottagning är, enligt uppgifter som UNT tagit del av, inte ensam bland husläkarmottagningarna om att låta husläkare ägna tid åt att förbereda fikaraster.
De flesta husläkarmottagningarna har en eller två dagar per vecka med lite "bättre" fika där den ansvarige ska köpa bröd, ost, annat pålägg och grönsaker.
Den som ansvarar för fikaveckan behöver ägna arbetstid åt att duka fram så att var och en kan göra sin egen smörgås. Sedan ska man dagligen plocka undan, städa och återställa personalrummet i det skick man fann det.
Rapporten från Flogsta husläkarmottagning säger:
"Bara att blocka ur diskmaskinen tre gånger tar 3x15 minuter vilket innebär 3 jourfall mindre".
Flogsta husläkarmottagning har för närvarande läkarbrist. Ändå anser verksamhetschefen Annika Wirén att det är rimligt att läkarna hjälper till med fikat.
— Det är inte bara läkare som tar emot patienter. Alternativet till att alla turas om skulle vara att varje anställd diskade sin egen kopp.
UNT: Är det inte dyrt att låta en högavlönad läkare ägna sig åt förberedelse av fikapauser?
— Vem ska diska doktorns kopp då? Det här är rimligare än att anställa någon, säger Annika Wirén.
UNT: Vad säger du om att läkare prioriterat förberedelser av fika före patientarbete?
— Det vet jag ingenting om.
UNT var på fredagen i kontakt med en av mottagningens husläkare, som dock avböjde att kommentera med hänvisning till verksamhetschefen.
Flogsta husläkarmottagning hör till en av många mottagningar i länet som är fullteckade med patienter. Enligt primärvårdens maxtal ska Flogsta ha 10 000 patienter, men man har för närvarande 11 222 listade patienter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!