Caroline Prim har haft kontakt med den psykiatriska vården sedan 15 år tillbaka för problem med ångest och depression. För sex år sedan flyttade hon till Uppsala med sin sambo, bildade familj och fick två barn. Under tiden hon var gravid lyckades hon klara sig utan medicin, främst för att inte barnen skulle påverkas av preparaten.
Men i höstas klarade hon inte pressen längre. Ångest och oro blev för stor. Hon kontaktade psykiatrin i Uppsala.
– Jag fick en ny läkare som jag kände förtroende för. Han skrev ut en ny medicin som han tyckte jag skulle prova och lovade att jag skulle få träffa en psykolog. Efter tre veckor skulle vi ses igen för uppföljning av medicineringen. Men kallelsen för återbesöket och till psykolog uteblev så jag ringde mottagningen för att få en tid. Det fanns inga tider att få och jag fick inte byta läkare, trots att de skrivit ut en medicin som inte fungerade så bra för mig. Jag hänvisades till psykakuten i väntan på läkartid, berättar hon.
Caroline Prim kontaktade psykiatrin gång på gång med samma resultat. Efter ett tag började hon ringa två gånger i veckan.
– När nästan fyra månader hade gått så sade jag att jag skulle kontakta pressen om jag inte fick ett återbesök. Då fanns det plötsligt tid, berättar hon.
Då hade hon fått problem med Försäkringskassan som hotade att ta av henne sjukpenningen och krävde att hon skulle börja söka jobb, trots att hon fortfarande mådde dåligt och inte fått den vård som hade planerats.
Hennes läkare bekräftade att det var svårt att få återbesökstider på grund av patienttrycket.
– Det verkar ju som om de ger ett första besök snabbt för att ta emot patienten för att klara vårdgarantierna. Sedan får man vänta, säger Caroline Prim.
Åsa Hagberg som är chef för psykiatridivisionen vid Akademiska sjukhuset kan inte kommentera det enskilda fallet men beklagar om patienter får vänta.
– Det ska man inte behöva göra vid ett sådant här återbesök. Vi jobbar ständigt med att förbättra vår tillgänglighet och vi har ingen strategi för att klara vårdgarantin genom att låta patienter vänta länge på återbesök, säger hon.
Däremot kan psykvården liksom annan vård tvingas prioritera svårt sjuka patienter framför andra. Det kan leda till att vissa får vänta längre.
– Vi har ett stort söktryck och det ökar för varje år, säger Åsa Hagberg.
Innan Carolina Prim fick barn kunde psykvården i Uppsala erbjuda henne olika stafettläkare. Hon upplevde att det inte hade tid att engagera sig och hennes förtroende sjönk till noll.
– Jag har träffat många som bara skriver ut medicin trots att jag också behöver terapi. Passar inte den ena så skriver de ut en annan. Däremellan får man klara sig bäst man kan, säger hon.
Hennes erfarenhet är att patienten måste trycka på för att få sin vård.
– Tack vare stödet från min familj har jag orkat, säger hon.