Sedan årsskiftet har 18–20-åringar inte längre rätt till straffrabatt utan ska dömas till samma påföljd som vuxna när de fälls för grova brott. Följden blir att fler unga kommer att sitta längre i fängelse.
Det första fallet där reglerna om den avskaffade ungdomsrabatten tillämpats i Uppsala tingsrätt avgjordes nyligen i ett mål där rådmannen Thomas Pettersson var domare. Av en slump var han även utredningssekreterare i den statliga utredning som tog fram ett första förslag till den nya lagen.
Det visar sig att Thomas Pettersson är mycket kritisk till avskaffad ungdomsrabatt. Han tycker inte det är rättvist eftersom mindre mognad innebär lägre grad av skuld och han tror även att längre fängelsestraff kan skada unga.
– Ju längre tid ungdomar sitter i fängelse, desto svårare får de att komma tillbaka till samhället, och sannolikheten ökar att de ska fortsätta med kriminalitet, säger Thomas Pettersson.
Är det rimligt att unga gängkriminella som planlägger grova brott ska få straffrabatt?
– En viktig rättsprincip är att personer får ta ökat ansvar i takt med ökad mognad. Den som är ung och omogen och inte inser konsekvensen av sina handlingar har lägre skuld vid en brottslig gärning och ska därför ha ett lägre straff, anser Thomas Pettersson.
Är det inte bra att fler är frihetsberövade i och med att brottsligheten bland unga blivit grövre?
– Den genomgång vi gjorde i utredningen visade att brottsligheten bland unga sjönk eller inte ökade tydligt och det gällde även grova brott. Den som är inlåst kan visserligen inte begå brott så lätt och med avskaffad ungdomsrabatt blir det längre tid i fängelse, men i stället kan personen bli mer brottsbenägen under resten av sitt liv.
Utredarna skrev att det "inte finns något empiriskt, eller erfarenhetsbaserat, stöd för skärpta påföljder för unga lagöverträdare", utan menade tvärtom att ungdomsrabatten borde behållas. Trots det presenterade utredningen hur påföljderna kunde skärpas för 18–20–åringar. Varför?
– Inom utredningen arbetade vi utifrån direktiv där regeringen hade bestämt sig för att ta bort straffreduktionen för unga. Utredningen hade inte fria händer utan politiker från båda blocken ville inför väljarna lägga fram förslag om minskad ungdomsrabatt, säger Thomas Pettersson.
Den nya regeringen vill se över straffrabatten även för personer under 18 år.