Det var i slutet av februari och Ali Parchami skulle som vanligt ta pendeltåget från Märsta till jobbet i Barkaby. Han berättar att han precis köpt en ny remsa på Pressbyrån i Märsta, men när han skulle stämpla så satt ingen i biljettkuren, vilket gjorde att han noterade tiden och gick igenom den öppnade spärren. Vid Sundbyberg började kontrollanter gå igenom resenärernas biljetter.
– Jag var lugn eftersom jag visste att jag hade rätt och berättade för vakten att det var tomt i kuren, säger Ali Parchami.
Kontrollanten ringde då upp personalen i Märsta för att fråga om det verkligen varit tomt eller inte. Efter samtalet blev stämningen mer hotfull. Enligt kontrollanten hade personalen i spärren sagt att den varit på plats hela tiden.
Ali Parchami vägrade ändå att skriva på om kontrollavgiften och blev omringad av kontrollanter i uniformer som hotade med polis. Till slut kände han sig tvungen att skriva på.
– Det var en ganska hotfull stämning. Hade jag inte skrivit på så hade jag inte kommit till jobbet i tid, säger han.
Dagen efter pratade Ali Parchami med den person som fanns i spärrvakten om händelsen. Det var samma person som varit där dagen före och fått samtalet från biljettkontrollanten.
– Han sade att han berättade för kontrollanten att han inte suttit där när de ringde.
Spärrvakten skrev också ett intyg och stämplade det till Ali Parchami.
– Då ringde jag till Securitas och de sade att det skulle lägga det på is. För en månad sedan fick jag veta att de inte skulle godkänna mitt överklagande, säger han.
När Sigtunabygden först tog kontakt med SL, som Securitas jobbar för när det handlar om biljettkontroller, lovade de att titta på ärendet. De återkom dagen efter med beskedet att avgiften skulle strykas.
– Vi kan inte utesluta att vi faktiskt klantat oss i överklagandeprocessen. Vi har varit för segdragna och det har gjort att hamnat i en olycklig situation, säger Maria Adolfsson, pressekreterare på SL.
Hon tror att det blev en missuppfattning mellan spärrvakten och kontrollanten vid samtalet om spärren var bemannad eller inte.
Enligt henne var den stora missen att man inte kollade upp det intyg som Ali Parchami fått mycket tidigare än vad som skedde nu.
– Vi kan inte vara stolta över hur Securitas, på vårt uppdrag, hanterat ärendet, säger hon.
Nu för tiden tar Ali Parchami en bild med mobilkameran om han passerar en obevakad spärr.
– Visst är 1 200 kronor mycket pengar men det är inte det det handlar om, utan hur de behandlar folk och drar alla över en kam, säger han.