Har våldtagit kvinnor varje gång han frisläppts

I vintras dömdes en 57-årig man till åtta års fängelse för att ha drogat och våldtagit en kvinna i Norduppland. Han har flera gånger dömts för övergrepp mot kvinnor, ibland under tortyrlika former, men samhället lyckas inte stoppa honom.

Gång på gång har Ulf utsatt kvinnor för ohyggliga övergrepp. Han har inte bedömts vara i behov av rättspsykiatrisk vård utan istället alltid dömts till fängelse. Efter avtjänat straff har han gett sig på nya kvinnor. Illustration: Emma Ronneklew.

Gång på gång har Ulf utsatt kvinnor för ohyggliga övergrepp. Han har inte bedömts vara i behov av rättspsykiatrisk vård utan istället alltid dömts till fängelse. Efter avtjänat straff har han gett sig på nya kvinnor. Illustration: Emma Ronneklew.

Foto: Emma Ronneklew

Uppsala2022-05-15 05:00

Sexförbrytare

Igår berättade Kerstin Nauclér i UNT om hur en idag 57-årig man förgrep sig på henne när hon var 19 år och det psykiska trauma hon sedan dess genomlidit.

Samme 57-åring har under åren gett sig på minst fem kvinnor på olika håll i landet, nu senast i Norduppland där han hade slagit sig ner. Han har bundit, misshandlat och våldtagit sina offer.

Trots att mannen hela tiden återfaller i grova sexualbrott har han aldrig bedömts vara i behov av rättspsykiatrisk vård. Döms han till vård kan han vara frihetsberövad tills det inte längre anses finnas risk för återfall. Men i och med att han återkommande döms till fängelse frisläpps mannen efter avtjänat straff.

Brottshistoriken för 57-åringen, som vi kan kalla Ulf, går tillbaka till 2003. Han hade då nyligen flyttat från Uppsala till Dalarna där han periodvis bodde hos en kvinna som han har flera barn ihop med. En natt 2003 vaknade hon av att Ulf bundit fast henne i sängen. Han stoppade en bh i hennes mun och knöt den runt hennes huvud. Han tejpade även för kvinnans mun och hotade henne med kniv inför barnens åsyn.

undefined
En kvinna i Dalarna som har flera barn ihop med Ulf vaknade en natt av att han tejpat fast henne i sängen. Han stoppade en bh i kvinnans mun och hotade henne med kniv.

Han mådde psykiskt dåligt och sökte själv vård i samband med händelsen. Inför rättegången genomgick han en rättspsykiatrisk utredning. Men vid det här tillfället, liksom det skulle komma att bli flera gånger framöver, var slutsatsen att han inte var i behov av vård. I stället dömdes Ulf till fängelse i ett år.

Efter åtta månader i fängelse blev han villkorligt frigiven i förtid. Han frigavs på villkor att han skulle avhålla sig från brott fram till ett visst datum, annars riskerade han ytterligare tid i fängelse. Tre veckor efter att det datumet passerat gav han sig på Kerstin Nauclér som då var 19 år.

Den händelsen började med att Ulf planlöst åkte omkring i Ljusdal en julinatt 2005. Utanför ett hus där det var fest stötte han ihop med Kerstin Nauclér och erbjöd sig att skjutsa hem henne.

undefined
Inte vid något tillfälle då Ulf utretts har han ansetts vara i behov av rättspsykiatrisk vård. Istället har han i samtliga fall dömts till fängelse.

Hon tyckte att han verkade snäll och satte sig i bilen. Plötsligt stannade Ulf och tog fram en kniv. Hon försökte få upp bildörren men lyckades inte. När hon slog honom i ansiktet slog han tillbaka och hotade att döda 19-åringen om hon gjorde mer motstånd.

Ulf band hennes armar och ben, tejpade för ögon och mun och lyfte in kvinnan i bakluckan. Han körde Kerstin Nauclér till en husvagn där han band fast och våldtog henne.

Efteråt spelade hon medgörlig och lovade att inte polisanmäla Ulf. Efter att ha tvingats ge honom en kram fick hon gå. 

Kerstin Nauclérs föräldrar har berättat att hon knappt hann in genom ytterdörren innan hon gråtande föll samman. Sedan följde en lång period när hon mådde psykiskt mycket dåligt och behövde professionell hjälp.

Enligt Ulf hade hon varit med på allt men det viftades bort av tingsrätten som dömde honom till sex års fängelse för människorov och grov våldtäkt. Enligt reglerna behöver i allmänhet bara två tredjedelar av ett fängelsestraff avtjänas så efter fyra år var han ute igen. 

undefined
2021 anmäldes 173 fall av våldtäkt i Uppsala. Det är en nedgång från 2020 då polisen fick in 204 anmälningar.

2013 hade Ulf varit fri i fyra år när han en dag ringde på en annons han hittat på Blocket. En 20-årig kvinna som studerade vid högskolan i Gävle sökte bostad och Ulf sa att hon kunde komma och titta på hans lägenhet. Hon åkte till hans bostad för att skriva kontrakt men när hon gick på toaletten hörde 20-åringen hur han låste ytterdörren.

Därefter inleddes en sex timmars lång mardröm. Ulf slet av kvinnan alla kläder, låste fast henne med handklovar i en säng och tejpade för hennes ögon och mun. Hon utsattes för dödshot, blev slagen och torterad med föremål medan han våldtog henne gång på gång. 

Under våldtäkten tvingade han henne att låtsas stöna av vällust vilket han filmade med sin mobil för att skaffa "bevis" på att hon njöt. Kvinnan gjorde sig beredd att dö och lämnade en hårtuss under madrassen för att polisen skulle hitta spår av att hon varit där.

Till slut tilläts 20-åringen lämna lägenheten och när hon kom ut i frihet igen vek sig benen under henne. En vän vittnade om att kvinnan fick ett totalt sammanbrott och hon klarade inte av att fortsätta sina studier.

Under rättegången sa Ulf att 20-åringen hade tagit initiativ till sex och han visade upp mobilfilmen i domstolen. Tingsrätten skrev i sin dom att kvinnan utsatts för sadism och han dömdes till fängelse i 8,5 år.   

undefined
Straffet för grov våldtäkt är fängelse i lägst fem och högst tio år.

Återigen blev Ulf frigiven i förtid och 2019, efter knappt sex år i anstalt, kunde han lämna fängelset. Han hade, liksom efter tidigare domar, åter bytt efternamn.

UNT har tagit del av de domar som avkunnats mot ULF och där framkommer ganska lite om honom. Han har tre barn med en kvinna han är skild från sedan länge och verkar ha fört ett kringflackande liv. Han uppges inte ha några missbruksproblem och när han varit på fri fot har han levt på socialbidrag. 

2020 inledde han en relation med en kvinna i Norduppland. Hon har berättat att hon vid ett tillfälle hade tagit sömnmedel men vaknade av att Ulf våldtog henne. Han ska även försökt binda henne och utsatte kvinnan för så brutala övergrepp att hon höll på att kvävas av sina egna spyor, vilket enligt henne gjorde att han "njöt enormt mycket". Han kallade henne för hora och vid ett tillfälle var övergreppen så svåra att hon fruktade för sitt liv.

En gång när kvinnan skulle äta mat som Ulf lagat tyckte hon att den smakade beskt. Hon smög undan lite av maten och när den senare analyserades hittades sömnmedel i den. Kvinnan hade god man vilket tyder på att hon befann sig i någon form av utsatt position. Hon utsattes för flera våldtäkter under 2020-2021 innan hon till slut polisanmälde Ulf.  

undefined
Under åren har Ulf dömts för bland annat grova våldtäkter, människorov, misshandel, olaga frihetsberövande och olaga hot.

Ungefär under samma period, våren 2021, hyrde Ulf en lägenhet av en kvinna i Skåne. En dag när kvinnan var i lägenheten för att diskutera hyran kastade sig Ulf plötsligt mot ytterdörren och började slita i henne. Enligt domen kämpade hon för sitt liv och lyckades klamra sig fast i ytterdörren. Vid några tillfällen fick hon upp dörren och skrek på hjälp medan Ulf drog i hennes hår och kläder. Slutligen kunde hon slita sig loss och springa därifrån.

Ulf åtalades vid Uppsala tingsrätt för våldtäkterna mot kvinnan i Norduppland och övergreppet mot hyresvärden i Skåne. Han undersöktes återigen av läkare som skulle fastställa om han behövde vård. Slutsatsen blev även denna gång att Ulf "inte led av någon allvarlig psykisk störning vare sig vid gärningen eller vid undersökningen" och han bedömdes inte vara i behov av rättspsykiatrisk vård. 

undefined
I april 2022 dömdes 57-åringen av Svea hovrätt till 5,5 års fängelse för bland annat våldtäkt.

I april 2022 dömdes han av hovrätten till fängelse i 5,5 år. Eftersom Ulf varit villkorligt frigiven men begått nya brott innan prövotiden hade löpt ut fick han påbackning och ska vara frihetsberövad i totalt åtta år och fem månader. Efter att ha avtjänat två tredjedelar av straffet har han chans att åter försättas på fri fot.

Om granskningen

I artikelserien Sexförbrytare granskar UNT vad som görs för att stoppa farliga sexbrottslingar – och varför man misslyckas.
Vi berättar om en man vi kallar Ulf, som efter att han släpps från avtjänat straff fortsätter våldta kvinnor. Vi har träffat ett av hans offer som berättar om det trauma hon tvingas leva med.
Vi tar också reda på vilken vård dessa män kan få – och i vilken utsträckning de kan behandlas. Och så frågar vi politiker vad de vill göra.
Tidigare publicerade delar finns på unt.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!