Det var i juni i år som Lars Sundberg parkerade bilen på Heidenstamstorg eftersom att barnbarnen hade dagisavslutning tvärs över gatan. På väg in till parkeringen kollade han noga efter parkeringsskyltar men hittade inga. Och eftersom att parkeringsavgifter vid köpcentra i Uppsala är relativt ovanligt så antog han att så var fallet även här. Men när han kom tillbaka hade han fått en parkeringsavgift på 500 kronor.
– Jag åkte till deras kontor och förklarade att skyltningen var undermålig. Men vi kom inte överrens och jag slängde ur mig att de gjort det för att tjäna pengar. Då sa han jag pratade med: "Där är dörren, vi ses i rätten". Vilket jag önskar att vi hade gjort, säger Lars Sundberg.
För så blev det alltså inte, en vecka senare fick han ett mejl där Parkia avskrev avgiften.
– Eftersom jag är sådan som person så läste jag på lite kring de förordningar som gäller och fann flera brister på parkeringen. Jag antar att de insåg att den här gubben var tillräckligt tjurig och att de skulle förlora i rätten, säger han.
Och det är inte första gången som parkeringen på Heidenstamstorg är omtvistad – i juni förra året rapporterade UNT om Lars Hylander som gick till rätten mot Parkia två gånger. Första ronden förlorade han men vid det andra tillfället dök Parkia inte ens upp. Den intilliggande livsmedelsbutiken har även satt upp en påminnelse om p-skiva utanför entrén.
Och Lars Sundberg påstår sig hittat flertalet brister. Bland annat har markägaren placerat en zonskylt vid infarten – men utan tillhörande tilläggstavla med upplåtarens namn och telefonnummer. En korrekt utförd sådan finns, men den är istället vänd bort från parkeringen. Det finns även en vit skylt som uppmanar besökaren att parkera på torget samt informerar om avgift och p-skiva. Men denna skylt är dock inte ett vägmärke enligt vägmärkesförordningen, menar Lars Sundberg. Väl inne på parkeringen finns inte heller några tydliga skyltar som förklarar vad som gäller. Endast utsträckningsskyltar, placerade intill parkeringsskyltarna, visar att de förstnämnda parkeringsskyltarna gäller över hela parkeringen – något som lätt går att missa.
– Det ska även vara skyltat till biljettautomaten så att det är synligt från samtliga fordonsplatser på parkeringen – men det är det inte. Det är rena fällan! säger Lars Sundberg.
Efter en genomgång av de förordningar som finns så finner UNT inga direkta brott mot dessa. Det hela handlar snarare om hur tydligt det framgår vad som faktiskt gäller på parkeringsplatsen. Och som Lars Hammar vid Transportstyrelsen påpekar, så är det upp till domstolen att tolka om skyltarnas placering och tydlighet är bristande eller ej.
Ulf Bellås vid Parkia i Uppsala minns dock inte fallet med Lars Sundberg.
– Det är klart att folk blir sura när de får böter, men just den här händelsen kan jag inte komma ihåg. Det är långt ifrån vanligt att ärenden tas vidare till tingsrätten, säger Ulf Bellås.
Vidare menar han att folk rent generellt är dåliga på att förstå skyltningen. Men att de får in extra många klagomål på parkeringen vid just Heidenstamstorg stämmer inte. Däremot håller han med om att det kan vara svårt att se vad som gäller väl inne på själva parkeringen.
– Det som är lite tokigt är att fastighetsägaren satt upp designade lyktstolpar där det inte riktigt passar att placera några parkeringsskyltar. Men jag anser ändå att det är tydligt vad som gäller när man kör in på området, säger Ulf Bellås.