Fick barn efter skilsmässa – krävs på 324 000 i bidrag

En Uppsalabo misstänks ha fejkat en skilsmässa för att fuska till sig bidrag åt sin familj. Försäkringskassan kräver nu att pengarna betalas tillbaka.

Försäkringskassan hävdar att paret skenseparerat för att mygla till sig bidrag.

Försäkringskassan hävdar att paret skenseparerat för att mygla till sig bidrag.

Foto: Isak Olsson (montage), Martina Holmberg/TT (pengar)

Uppsala2021-09-28 17:00

En man som är skriven på en adress i Gottsunda har flera barn med en kvinna. Officiellt skilde sig paret för drygt tio år sedan och flyttade isär. Men Försäkringskassan tror att de i verkligheten lever tillsammans och att separationen bara är ett påhitt för att de ska komma över bland annat bostadsbidrag.

Myndigheten påpekar att paret fått ett gemensamt barn flera år efter skilsmässan. Dessutom har de under åren skickat mycket pengar mellan varandra. Men kvinnan uppger att hon ibland överfört pengar till maken för att han lånat av henne.

Mannen har under en period suttit i fängelse och hans frigång har då varit förlagd till kvinnans adress. Enligt Kriminalvården har han refererat till kvinnan som sin fru. Kvinnan uppger att mannen är på besök ibland för att träffa barnen men utan att övernatta.

Kvinnan bor i en stad långt från Uppsala och mannen har uppgett i ett förhör att han haft anställning i samma stad. Försäkringskassan ifrågasätter om mannen bor i Gottsunda där han är skriven och påpekar att bostaden har varit uthyrd i andra hand.

Försäkringskassan begär att kvinnan återbetalar 324 000 kronor i bostadsbidrag och underhållsstöd. Hon har överklagat till förvaltningsrätten som dock avslår invändningarna och fastställer betalningskravet.

undefined
Förvaltningsrätten fastställer att bidrag på 324 000 kronor ska återbetalas och att framtida utbetalningar ska stoppas.

Försäkringskassan har dessutom stoppat alla utbetalningar av bostadsbidrag och underhållsstöd till paret, vilket de överklagat. Men domstolen beslutar att bidragen även fortsättningsvis ska vara indragna.

En person som fått bidrag på felaktiga grunder kan slippa återbetalning om det finns särskilda skäl, till exempel dålig ekonomi. Försäkringskassan konstaterar att kvinnan visserligen lever på försörjningsstöd men noterar att hon är i arbetsför ålder och oförhindrad att förvärvsarbeta. Därmed kvarstår betalningskravet.

Försäkringskassan har trappat upp jakten på bidragsfuskare. 2019 genomfördes 20 700 kontrollutredningar mot misstänkt fusk. 2020 blev antalet 27 400 utredningar. Under 2020 ledde cirka 5 700 utredningar till polisanmälan, vilket är 1 400 fler än under 2019.

Genom satsningen har större belopp än tidigare uppdagats som betalats ut på grund av fusk. Från 505 miljoner kronor 2019 till 1 037 miljoner under 2020.

Fotnot. Underhållsstöd är ett bidrag som kan beviljas om föräldrarna inte bor ihop och den ena föräldern inte betalar underhåll för barnet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!