Fokus klimatet
När vi kommer in i den lilla källarlokalen på Kungsgatan är arbetet i full gång på Matcentralen. Här sorteras nämligen dagens matsvinn som har kommit in från Uppsalas livsmedelsbutiker. Senare under dagen kommer maten att hämtas upp av ekonomiskt utsatta Uppsalabor.
– Vi delar ut 320 matkassar varje vecka och 138 av dem går till barnfamiljer, berättar Johanna Wahlby som är föreståndare.
Matcentralen har en bred målgrupp: arbetslösa ungdomar, barnfamiljer med låg inkomst och fattigpensionärer. Något som de alla har gemensamt är att de tjänar mindre än 9 300 kr per månad, vilket är ett av villkoren för att man ska få kassen. Prenumeranterna betalar 250 kronor varje halvår och får då hämta ut en kasse en gång i veckan.
– Vi fungerar som ett extrastöd, en mellanhand, för att personerna ska kunna ta sig vidare. Så att de kan komma på fötter medan de söker ett jobb tillexempel, säger Johanna Wahlby.
Hon visar oss sötpotatisar, mangos och morötter i felfritt skick. Måndag till fredag hämtar centralens chaufförer upp liknande råvaror från de 26 matbutiker i Uppsala som de samarbetar med. Varje vecka tar de emot fyra till fem ton mat som annars hade kastats. Maten sorteras och inspekteras sedan noggrant innan de åker ner i kassarna.
– Det här är mat som vi ratar i butiken, på grund av ett skönhetsfel eller en trasig förpackning. Förra veckan fick vi in 220 st fläskfiléer, som det inte var några problem med. Det är ju helt galet egentligen och därför känns det så bra att vi kan ta hand om maten i stället, säger Malin Sundström, som är anställd på Matcentralen.
Stora delar av svinnet består av säsongsråvaror, som frukt och grönt. Något som hjälper prenumeranterna att få in näring i kosten. Enligt Johanna Wahlby bortprioriterar personer med begränsad ekonomi ofta frukt och grönt för att det är för dyrt.
– Framför allt barnfamiljerna är tacksamma för att de kan skicka med sina barn frukt till skolan. Något som vi andra tar för givet, berättar Malin Sundström.
Prenumeranterna kan också få med sig förbrukningsvaror hem. Det kan vara tamponger, djurmat, tvål, batterier och glödlampor.
Matcentralen är en del av Uppsala stadsmission och bedrivs av anställda, volontärer och personer som arbetsrehabiliterar. Även om uppdraget är att dela ut matkassar så fyller Matcentralen även en social funktion. Många av de som kommer in är ensamma eller socialt isolerade, vilket kan bero på bland annat social fobi eller skam.
– Bara att prenumeranterna får komma utanför hemmet och hämta kassan är ett steg för att bryta deras isolering. Sen när de väl kommer hit får de ett "hej" och ett vänligt bemötande. Matcentralen blir därför ett ställe där de får känna sig sedda, berättar Johanna Wahlby.
Sedan starten år 2016 har antalet prenumeranter och samarbeten ökat. Initiativet bakom projektet var inledningsvis Axfoodkoncernen som hörde av sig till Stadsmissionen för att de ville göra något av sitt matsvinn. I dag får Matcentralen konstant nya förfrågningar från butiker som vill skänka.
– Vi vill växa ännu mer. Just nu letar vi efter en större lokal och efter lösningar så att producenter, som mejeriföretag, ska kunna leverera till oss direkt. Vi har fullt just nu och det är många fler som är i behov av det här stödet, berättar Johanna Wahlby.