Det framgår av en studie bland nära 70 000 kvinnor och män i Uppsala, Västmanland och Örebro län, som publiceras i facktidskriften Journal of Nutrition.
– Våra resultat ger ytterligare stöd för Livsmedelsverkets rekommendation att äta frukt och grönsaker minst fem gånger per dag. Skyddet mot stroke av ett högt fiberintag verkar dock vara ganska måttlig, säger forskaren Susanna Larsson vid Enheten för nutritionsepidemiologi vid Karolinska institutet.
Kvinnorna och männen i studien besvarade i slutet av 1990-talet en hälsoenkät med ett stort antal frågor om sina mat- och dryckesvanor. Utifrån svaren om hur mycket deltagarna brukade äta av olika livsmedel med olika fiberhalter har forskarna räknat ut hur mycket fibrer var och en av dem fick i sig.
När enkäten besvarades var alla deltagarna hjärt-kärlfriska, men under de följande drygt tio åren insjuknade 3 680 av dem i stroke, oftast i form av en hjärninfarkt till följd av en blodpropp i hjärnan.
När forskarna närmare analyserade vilka som hade insjuknat fann de att stroke var tio procent vanligare bland den femtedel av kvinnorna och männen deltagarna som fick i sig minst fibrer från sin kost jämfört med bland den femtedel som fick i sig mest.
– Det var dock bara ett högt fiberintag från frukt och grönsaker som hade ett tydligt samband med sänkt förekomst av stroke. När det gällde intaget av spannmålsfibrer från till exempel fullkornsbröd fanns inget samband med strokerisken, säger Susanna Larsson.
Studien kan inte besvara frågan om varför bara mycket fibrer från frukt och grönsaker, men inte från spannmål, har samband med sänkt risk för att insjukna i stroke.
– Men vi kan inte utesluta möjligheten att det är andra näringsämnen och växtkemikalier än själva fibrerna i fiberrika frukter och grönsaker som har en skyddande effekt mot stroke. Detta behöver dock undersökas närmare i andra studier, säger Susanna Larsson.
Även om mycket spannmålsfibrer inte verkar skydda mot stroke framhåller hon att det kan finnas andra skäl att ha med fullkornsprodukter bland sina livsmedel.
– För några år sedan kunde vi till exempel visa att kvinnor som äter mycket fullkornsprodukter löper sänkt risk att insjukna i tarmcancer, säger Susanna Larsson.