I onsdags invigdes en ny toalett på Ångströmslaboratoriet: Hen-toaletten. Detta efter ett initiativ av Annika Skoglund, biträdande lektor vid Institutionen för teknikvetenskaper.
– Toaletterna är i dag samkönade, men inte könsneutrala. De adresserar fortfarande främst manliga behov. Och det gäller överallt i världen, sa Annika Skoglund vid invigningen.
FI-studenter, en medlemsgrupp för studenter inom partiet feministiskt initiativ, höjer nu rösten. Syftet att gå emot en manlig toalettnorm, genom att exempelvis ha bindor på toaletten, tycker de är positivt. I övrigt är de kritiska till hen-toan.
– Problematiken ligger i att se motsatsen till manlighet som icke-binärt. Då har du inte förstått vad det innebär att vara icke-binär. Det innebär att ställa sig mellan eller bortom de binära könen, alltså kvinna och man, säger Ebba Riberdahl, som är medlem i FI-studenter.
LÄS MER: Initiativtagaren svarar på kritiken
De riktar också kritik mot de "leksaker" som placerats på toaletten – bland annat helkroppsspegel, nagellack och tamponger som besökaren själv ska kunna ta del av.
– Som att en skulle behöva ha rekvisita för att vara hen, det är otroligt problematiskt och kränkande för de som är icke-binära. Som att icke-binär är något en kan ta på och av, säger Ebba Riberdahl.
FI-studenternas förslag är att slopa könskodade toaletter.
– Vi vill att det ska stå wc på dörren. Det är det som är mest inkluderande.
De 8000 kronor som lagts på hen-toan önskar FI-studenterna hade inversterats i mensskydd i stället – på alla toaletter.
– Alla med livmoder har mens, det behöver inte ha med kön att göra, säger Ebba Riberdahl.