– Om det är vårvärme i luften vill färre äta semla. Ett par minusgrader och snö är däremot som gjort för att bli sugen på semla, konstaterade Jens Dinges nöjt.
På Landings konditori stod folk i kö för att vara med i firandet. Den klassiska semlan säljer bäst, men alternativen går också bra.
Gabrielle Smedberg och Junia Henriksen satt i kaféet och hade semmelfrukost. Gabrielle åt sin första semla för säsongen:
– Jag är uppvuxen med att man ska vänta till fettisdagen och sen äter man en semla en gång i veckan fram till påsk.
Junia Henriksen har inte kunnat vänta så länge, hon åt sin första semla efter jul och talar lyriskt om den gräddiga skapelsen.
– Först testar jag mig igenom vem som har bäst semla och sen bestämmer jag mig vart jag ska gå och fira, säger Junia Henriksen och berättade att hon fick närkontakt med sin första semla när hon konfirmerade sig.
– Då pratade vi om fastan och vad semlan betydde förr.
Ett par stenkast därifrån hade Leijon stenungsbageri och konditori i Svavagallerian laddat med tusentals semlor. Tidigt på förmiddagen när UNT hälsade på hade de sålt cirka 150 stycken.
– Men vi har många beställningar som hämtas upp senare på dagen och de flesta inhandlar sin semla efter jobbet, sade Lisa Björkengren, som själv är svag för croissantsemlan.
I garaget våningen under gallerian var Cillan och Christer Uppfeldt på väg till bilen efter att ha handlat varsin semla. De såg nöjda ut.
– Vi brukar köpa på fettisdagen om vi inte gjort egna, berättade CillanUppfeldt.
Semlan hade de tänkt spara till efter middagen.
– Vi är jättesugna redan nu så vi för se om vi kan hålla oss, sade Christer Uppfeldt.
–