Fetmaoperation minskar strokerisk

En operation är inte bara det mest effektiva sättet för feta personer att gå ner i vikt. Jämfört med gängse behandling halverar en fetmaoperation risken för att på lång sikt dö i hjärtinfarkt eller stroke.

Uppsala2012-01-03 20:59

Men det finns ingen direkt koppling mellan viktnedgång och minskad risk.

Det visar en ny rapport från den unika svenska SOS-studien, som publiceras i den välrenommerade medicinska tidskriften JAMA.
– Våra resultat ger ytterligare belägg för att en operation kan vara ett bra behandlingsalternativ för dem som är mycket feta, säger Anna-Karin Lindroos, klinisk näringsfysiolog vid Livsmedelsverket i Uppsala.
Hon är en av de ansvariga för studien, som omfattar drygt 4 000 medelålders kraftigt överviktiga kvinnor och män från hela landet. Hälften av dem behandlades med någon form av fetmaoperation och hälften med någon icke-kirurgisk behandling.

Under de i medeltal 15 år som patienterna i studien följts upp insjuknade 433 av dem i hjärtinfarkt eller stroke, som i 77 fall var så svår att de dog. Dessa hjärt-kärlsjukdomar var dock betydligt mindre vanliga i gruppen som opererats än i gruppen som enbart fått kost- och livsstilsråd. Jämfört med gängse behandling sänkte fetmaoperationen risken för att insjukna i hjärtinfarkt eller stroke med en tredjedel och halverade risken för att dö i någon av dessa sjukdomar. Många studier har visat att fetma ökar risken för hjärtkärlsjukdomar. Det var bara i gruppen som opererades som patienterna på lång sikt gick ner i vikt, i medeltal med 16 procent efter 15 år. Så var det inte självklart att det var enbart i den gruppen som forskarna kunde se en långsiktigt minskad risk för att insjukna och dö i någon hjärtkärlsjukdom?
– Det kan man tycka, men samtidigt var det överraskande att risken för hjärtinfarkt och stroke inte minskade mer för dem som gick ner mer i vikt jämfört med dem som gick ner litet i vikt. Varför vet vi ännu inte, men även andra faktorer än själva viktnedgången måste ha bidragit till den minskade risken, säger Anna-Karin Lindroos.

En rejäl viktnedgång och sänkt långsiktiga risk för att insjukna och dö i någon hjärtkärlsjukdom är bara ett par av flera fördelar av en fetmaoperation som framkommit genom SOS-studien. Tidigare rapporter har bland annat visat att operationen också förbättrar blodsockret och blodfetterna, ökar livskvaliteten, minskar risken för att insjukna i cancer och, inte minst viktigt, sänker risken för att dö i förtid.
– Samtidigt måste man betona att en operation bara kan vara en lösning för en liten grupp mycket feta personer. Det växande samhällsproblemet med övervikt och fetma kräver helt andra, förebyggande lösningar, säger Anna-Karin Lindroos.

Fakta

Många studier visar att fetma ökar risken för en rad sjukdomar och förtida död. Däremot finns nästan inga studier som undersökt hur en avsiktlig viktnedgång påverkar sjukdomsrisken och överlevnadschanserna.

SOS är den engelska förkortningen för Stoppa övervikts-studien och omfattar personer med riskabelt hög övervikt. Deltagarna hade i utgångsläget ett så kallat BMI-värde på i medeltal drygt 40 (gränsen för fetma går vid 30) och vägde i genomsnitt 120 kilo.

SOS samordnas från ett sekretariat i Göteborg, men omfattar vårdcentraler och kirurgkliniker från hela landet, däribland Akademiska sjukhusets kirurgiska klinik

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!