Fetmaoperation bra av flera skäl

En fetmaoperation är inte bara det mest effektiva sättet att få mycket feta personer att gå ner i vikt. Operationen har även långsiktiga positiva hälsoeffekter. Bland annat sjunker halten i blodet av proteinet proinsulin som är en riskfaktor för diabetes och hjärtinfarkt.

Uppsala2010-02-06 09:03
Det framgår av en doktorsavhandling av läkaren Hans-Erik Johansson, som i flera studier undersökt patienter som opererats för sjuklig fetma vid Akademiska sjukhuset.
- Förbättringarna i insulin- och sockeromsättningen kommer snabbt och finns kvar flera år efter operationen. Det kan innebära att operationen också ger ett långsiktigt skydd mot diabetes och flera andra sjukdomar, säger han.

I en av studierna visar han till exempel att personer som genomgått den allra mest radikala typen av fetmaoperation, där största delen av tunntarmen kopplas bort, två år senare har lika bra proinsulinvärden och till och med bättre insulin- och blodsockervärden än vad normalviktiga personer har.
- Visserligen hade dessa personer gått ner mycket kraftigt i vikt efter operationen, men de var ändå långt ifrån normalviktiga. Operationen har alltså positiva effekter utöver dem som kan förklaras av själva viktnedgången, säger Hans-Erik Johansson.

Normalviktiga personer har ett så kallat kroppsmasseindex, BMI, under 25. Gränsen för fetma går vid ett BMI på 30, men för att vara aktuell för den mest radikala fetmaoperationen bör BMI-värdet vara så extremt högt som minst 50. En 170 centimeter lång person måste väga minst 145 kilo för att passera den gränsen!

De flesta som opereras för fetma har ett BMI mellan 40 och 50 och opereras med en något mindre drastisk metod, som kallas gastric bypass. Även hos dessa patienter sker liknande förbättringar av proinsulin, insulin, blodsocker och kolesterolvärden när viktnedgången skjuter fart efter operationen.
- Litet oväntat visar en uppföljning 3,5 år efter operationen att förbättringarna var bestående, trots att personerna faktiskt ökat något i vikt igen efter det första årets stora viktnedgång, säger Hans-Erik Johansson.

Varför har en fetmaoperation både på kort- och på lång sikt så positiva effekter?
- Förmodligen bidrar flera faktorer till detta, men en huvudförklaring skulle kunna vara att den hjälper till att rensa levern från fettinlagringar. Mycket fett i levern är nära kopplat till störd insulin- och sockeromsättning och dåliga blodfetter, säger Hans-Erik Johansson.
Ett tecken på att levern mådde allt bättre var att patienternas halt av leverenzymet ALAT i blodet fortlöpande sjönk efter operationen.
- Höga halter av ALT är ett tecken på leverföfettning. För att vara helt säkra på att det är minskning av fetthalten i levern står för en del av de positiva effekterna efter operationen skulle vi dock även behöva göra mer direkta undersökningar med olika radiologiska metoder, säger Hans-Erik Johansson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!