Det visar forskare vid Karolinska institutet och Uppsala universitet i en studie bland 64 000 medelålders och äldre kvinnor och män i Mellansverige.
– Våra resultat talar för att omkring vart sjunde fall av pulsåderbråck i buken skulle kunna förhindras om alla lyckades hålla ett normalt midjeomfång, säger professor Martin Björck vid Akademiska sjukhusets kirurgiska klinik.
I slutet av 1990-talet besvarade deltagarna i studien en hälsoenkät, med frågor om bland annat längd, vikt och midjeomfång. Under de i genomsnitt 12 år som de därefter har följts sjukhusvårdades 597 av för pulsåderbråck i buken. 60 av dessa fall upptäcktes först efter det att blodkärlsväggen blivit så försvagad att den spruckit och orsakat en livshotande blödning.
När forskarna analyserade vilka som drabbats upptäckte de att bråck på stora kroppspulsådern var vanligare bland bukfeta än bland slanka kvinnor och män.
För män började risken att stiga vid ett midjeomfång på mer än 94 centimeter och för kvinnor vid ett midjeomfång på 80 centimeter. Vid en midjevidd på 100 centimeter för män och 88 centimeter för kvinnor var risken pulsåderbråck i buken 30 procent högre än för slanka personer.
– Däremot fanns inget samband mellan ett högt så kallat BMI-värde och sjukdomen. Mycket fett på andra platser i kroppen verkar alltså inte påverka risken för pulsåderbråck i buken, säger Martin Björck.
Sedan tidigare har bukfetma kopplats till bland annat ökad risk för hjärtinfarkt och stroke.
Men varför skulle fettinlagringar i magen öka risken för pulsåderbråck i buken?
– Den frågan kan en studie som vår inte besvara. Däremot finns andra studier, bland annat på möss, som visat att fettvävnaden i buken tillverkar flera inflammationsämnen som kan tränga in i och påverka kärlväggen i aorta så att blodkärlet vidgas, säger Martin Björck.
Han rekommenderar sunda matvanor och fysisk aktivitet för att förebygga eller bli kvitt bukfetma, men betonar samtidigt att den i särklass viktigaste riskfaktorn för pulsåderbråck i buken är rökning.
– Så det viktigaste rådet som kan ges för att förebygga aortaaneurysm är att aldrig börja röka eller, om man är rökare, så fort som möjligt sluta röka, säger Martin Björck.
Hela studien, som genomförts i samarbete med bland annat professor Alicja Wolk och doktoranden Otto Stackelberg vid Karolinska institutet, finns publicerad på nätet i facktidskriften British Journal of Surgery.