Fetare lönekuvert för den som kommer in till kontoret

Efter att kontorslokaler gapat tomma i Uppsala, börjar de nu befolkas. Men de anställda ställer krav. Glöm trista kontor i förorten – Uppsalaborna vill ha centrala kontor med närhet till gym, butiker och restauranger.

I kontorssatsningen Munin finns bland annat reception och kafé för att man ska få något mer än bara ett skrivbord när man kommer till kontoret.

I kontorssatsningen Munin finns bland annat reception och kafé för att man ska få något mer än bara ett skrivbord när man kommer till kontoret.

Foto: Åsa Karlsson

Uppsala2024-10-16 16:30

Nyheten i korthet

  • Efter pandemin har anställda i Uppsalaborna börjat ställa högre krav på kontoret. Det ska ligga centralt och erbjuder tillgång till butiker, restauranger och gym. Detta enligt en rapport från Stockholms Handelskammare.
  • Företag som Zoom och Amazon har börjat kräva att anställda kommer in till kontoret regelbundet, då de anser att detta ökar produktiviteten.
  • Fastighetsägare i Uppsala ser en ökning i efterfrågan på kontorslokaler, särskilt hållbara och centralt belägna lokaler. Det finns dock tillräckligt med lediga lokaler för att tillgodose detta behov utan att bygga nytt.

När pandemin bröt ut 2019 blev chattjänster som Zoom och Teams ett sätt att hantera snabb kommunikation när människor arbetade hemma. Nu undergräver företaget Zoom sin egen produkt genom att kräva att medarbetarna måste komma in till kontoret minst två gånger i veckan. Förklaringen? De som träffas är mest effektiva. 

E-handelsföretaget Amazon går steget längre: Från och med 1 januari tvingas alla anställda vara på kontoret fem dagar i veckan.

undefined
I den stora kontorsfastigheten Munin på Strandbodgatan 1, har Bonnier Fastigheter försökt lyssna på vad kontorsarbetare efterfrågar när de byggt om lokalerna.

I Uppsala har pandemitrenden att jobba hemma lett till att många företag har sagt upp sina lokaler och butiker, och restauranger har haft svårt att överleva när färre rör sig i centrum. En ny rapport från handelskammaren i Stockholm har undersökt nya trender i människors förhållande till kontoret. Enligt den kommer medarbetare gärna till kontoret, men de ställer höga krav på vad som ska erbjudas om de ska ta sig dit.

undefined
Service och centralt läge är två saker som gör att kontorsarbetare vill komma till kontoret, enligt rapporten från Stockholms Handelskammare som Frans Elinder har skrivit.

– För 51 procent av de som tillfrågats i rapporten är kontorets centrala läge avgörande. Vi ser en trend att vi går från stora förortskontor till mindre kontor centralt, säger Frans Elinder, näringspolitisk strateg som skrivit rapporten.

Ulrika Klingberg, som jobbar med uthyrning på Bonnier Fastigheter i Uppsala bekräftar att rapportens slutsatser gäller även för Uppsala.

– Man vill ha livet i staden, med restauranger, butiker och kunna gå på gymmet på lunchen. Arbetsplatser som kan erbjuda det har lättare att få sina medarbetare att frivilligt komma in till kontoret.

undefined
I rapporten från Stockholms Handelskammare tillfrågades 1006 tjänstemän inom privat och offentlig sektor om sina åsikter om kontorsarbete.

Hon ser en ökning av företag som vill hyra lokaler denna höst jämfört med förra hösten – även om det fortfarande finns en osäkerhet kring hur stora ytor man egentligen behöver. Och precis som rapporten säger så efterfrågar kunderna idag olika typer av service, både i huset och i närområdet.

– Muninhuset är ett exempel på hur vi utvecklat ett befintligt hus. När fastigheten förvärvades var det ett ganska tråkigt kontorshus med stora outnyttjade ytor. Idag finns en mängd gemensamma funktioner såsom konferens- och mötesrum, lounge-ytor, kafé, omklädningsrum och bokningsbar bastu med takterrass som bjuder in till möten mellan människor.

undefined
Inredningen i de gemensamma lokalerna i Munin är utformad för att kontoret ska vara en extra trevlig plats att komma till och även att kunna ta kunder till.

Ulrika Klingberg säger att Bonnier Fastigheter nu lägger fokus på att förädla befintliga fastigheter och jobbar mycket med återbruk. Ett exempel på en fastighet som byggts om för att passa nya behov är Centralhuset vid Uppsala Centralstation. I den senaste hyresgästanpassningen har 90 procent av befintliga material återbrukats. Av de fem kontorsplanen har de nu hyrt ut lokaler på alla plan utom drygt ett.

undefined
Ulrika Klingberg på Bonnier Fastigheter ser ett nytt mod från arbetsgivare att våga skriva under nya hyresavtal efter att medarbetare börjat komma tillbaka i högre utsträckning.

Rapporten från Stockholms Handelskammare utforskar också skillnaderna mellan arbetsgivares och arbetstagares inställning till att arbeta på kontoret. Arbetstagare vill vara inne i genomsnitt tre dagar i veckan, medan arbetsgivare vill att de anställda ska vara inne fyra dagar.

Frans Elinder tror inte att det kommer bli som på Amazon, att tjänstemän i Sverige kommer att vara på kontoret fem dagar i veckan. Men det finns incitament att komma in mer än tidigare då fyra av tio arbetsgivare uppger att det är bra för karriären och två av tio arbetsgivare premierar det i lönekuvertet.

undefined
Centralhuset vid Uppsala Centralstation är ett exempel på vad många tycker är viktigt med kontoret: att det ska ligga centralt och vara nära kommunikationer.

– Det gör de för att de ser ett värde med att människor är fysiskt på plats. Det är framför allt för att samarbetsuppgifter och kreativa uppgifter görs bättre på plats enligt de vi pratat med.

Däremot uppger sju av tio att koncentrationsuppgifter utförs bättre hemma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!