Feta mejeriprodukter ger skydd mot cancer
Kvinnor som konsumerar mycket av fet ost, helmjölk, smör, grädde och yoghurt insjuknar i mindre utsträckning i tarmcancer än kvinnor som har ett lågt intag av sådana feta mejeriprodukter.
— Våra resultat ger ett starkt stöd för att just feta mejeriprodukter innehåller ämnen som skyddar mot denna vanliga cancerform, säger Susanna Larsson, doktorand vid Institutionen för miljömedicin vid Karolinska Institutet i Stockholm.
När studien startade för drygt 15 år sedan och vid ytterligare ett tillfälle sju år senare besvarade kvinnorna en omfattande enkät om sina mat- och dryckesvanor, bland annat om hur mycket och hur ofta de använde olika mejeriprodukter.
Under åren som gått sedan studien startade insjuknade 798 av kvinnorna i cancer i tjocktarmen eller ändtarmen.
— När vi närmare granskade vilka kvinnor som insjuknade fann vi att dessa cancerformer var klart vanligare bland kvinnor som konsumerade litet än bland kvinnor som konsumerade mycket av feta mejeriprodukter, säger Susanna Larsson.
40 procent lägre risk att insjukna
Uttryckt i siffror innebär detta enligt forskarnas beräkningar att kvinnor som konsumerar fet ost, helmjölk eller andra feta mejeriprodukter minst fyra gånger per dag löper drygt 40 procent lägre risk att insjukna i tarmcancer än kvinnor som konsumerar feta mejeriprodukter mindre än en gång per dag.
— Däremot såg vi inget samband alls mellan hur mycket eller litet av mejeriprodukter med låg fetthalt kvinnorna konsumerade och risken för att senare insjukna i tarmcancer, säger Susanna Larsson.
Resultaten av den nya studien ligger i linje med flera tidigare gjorda undersökningar, som också pekat på att feta mejeriprodukter kan skydda mot tarmcancer. Men varför skulle just feta mejeriprodukter ge denna skyddseffekt?
— Feta mejeriprodukter innehåller flera ämnen som i djurförsök skyddar mot tarmcancer, bland annat så kallad konjungerad linolsyra, CLA. Enligt våra beräkningar svarar just intaget av CLA för i vart fall en del av den uppmätta skyddseffekten, säger Susanna Larsson.
Mer information
Sedan många år rekommenderas att av hälsoskäl välja produkter med låg i stället för hög fetthalt. Är det dags att överge den rekommendationen och återgå till en fetare diet?
— Nej, än så länge är det för tidigt att rekommendera ökad konsumtion av mejeriprodukter med hög fetthalt. För att bättre kunna väga för- och nackdelar mot varandra måste vi veta mer om hur hög konsumtion av feta mejeriprodukter påverkar risken för såväl tarmcancer som för flera andra sjukdomar, säger Susanna Larsson.
Resultaten av den nya studien publiceras i det senaste numret av facktidskriften American Journal of Clinical Nutrition.
Tredje vanligaste cancerformen
Varje år insjuknar drygt 5300 svenskar i cancer i tjocktarmen eller ändtarmen. Därmed är tarmcancer den tredje vanligaste cancerformen i Sverige. Bara prostatacancer och bröstcancer är vanligare.
De allra flesta som insjuknar i tarmcancer är äldre än 60 år. Sjukdomen är ungefär lika vanlig hos kvinnor som hos män.
Av dem som får diagnosen tarmcanerdär numera färre än hälften i sjukdomen. När tarmcancern upptäcks i ett tidigt skede blir de allra flesta botade.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!