Fet fisk kan ge cancerskydd

Att regelbundet äta fet fisk som lax och sill kan ge ett skydd mot njurcancer. Att äta torsk och annan mager fisk minskar däremot inte risken för denna cancerform.

Uppsala2006-09-20 00:00
Det visas för första gången i en ny svensk studie, som i dag onsdag publiceras i den ledande medicintidskriften Journal of the American Medical Association, JAMA.
— Att tidigare gjorda studier inte har kunnat påvisa något samband mellan fiskkonsumtion och njurcancer beror på att de inte skilt mellan fet och mager fisk, säger professor Alicja Wolk vid avdelningen för nutritionsepidemiologi vid Karolinska Institutet i Stockholm.
Hon är en av de ansvariga för undersökningen, som omfattar drygt 61 000 kvinnor i Uppsala och Västmanlands län.

Enkät om matvanor
När studien startade för mer än 15 år sedan besvarade kvinnorna en omfattande enkät om sina matvanor, bland annat om hur ofta de åt fisk och vilken sorts fisk de brukade äta. För nio år sedan besvarade de flesta av kvinnorna samma enkät ytterligare en gång.
Under de år som gått sedan studien startade upptäcktes 150 fall av den vanligaste formen av njurcancer, njurcellcancer, hos kvinnorna.
När forskarna närmare granskade vilka som insjuknat fann de att denna cancerform var betydligt vanligare bland de kvinnor som enligt enkätsvaren aldrig åt fet fisk än bland de kvinnor som brukade äta fet fisk minst en gång i veckan.
Fet fisk är till exempel lax, sill, sardiner och makrill.
— Däremot fann vi inget samband alls mellan njurcancer och konsumtion av mager fisk som torsk och tonfisk, säger Susanna Larsson, doktorand vid avdelningen för nutritionsepidemiologi.
I siffror innebär det att risken för att insjukna i njurcancer var bara en fjärdedel så hög för kvinnorna som i båda enkäterna rapporterat att de brukade äta fet fisk minst en gång i veckan jämfört med kvinnorna som båda gångerna rapporterat att de aldrig åt fet fisk.
För kvinnorna som bara vid det första enkättillfället rapporterat att de brukade äta fet fisk minst en gång i veckan var risken för njurcancer sänkt med 40 procent.

Mycket D-vitamin
Forskarna tror att förklaringen till varför regelbunden konsumtion av fet fisk tycks skydda mot njurcancer kan vara att fet fisk — till skillnad från mager fisk — innehåller mycket D-vitamin och höga halter av så kallade omega 3-fettsyror.
Flera tidigare gjorda studier har pekat på att både vitamin D och omega 3-fetter kan motverka uppkomsten och utvecklingen av vissa cancerformer, bland annat njurcancer.
— Våra resultat bör dock bekräftas i fler studier innan man kan vara säker på att regelbunden konsumtion av fet fisk ger skydd mot njurcancer. Men även innan detta är gjort finns flera andra goda hälsoskäl att äta mer av fet fisk, inte minst som skydd mot hjärt-kärlsjukdomar, säger Susanna Larsson.

FAKTA


Drygt 800 insjuknar varje år
I Sverige insjuknar årligen drygt 800 personer i njurcancer. Därmed är njurcancer den elfte vanligaste cancerformen i landet. Njurcancer är vanligare bland män än bland kvinnor.
Njurcancer behandlas i första hand med kirurgi. Om tumören inte spridit sig när cancern upptäcks finns goda förutsättningar att patienten blir helt botad.
Blod i urinen är det vanligaste symptomet vid njurcancer, men kan också förekomma vid flera andra sjukdomar.
Tobaksrökning beräknas ligga bakom 25 till 30 procent av all njurcancer och är därmed den viktigaste kända undvikbara riskfaktorn för denna cancerform. Även fetma liksom vissa miljögifter misstänks öka risken för njurcancer.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!