"Festivalen har varit ett orosmoln"

Reggaefestivalens farväl möts med blandade känslor. Föräldraföreningen mot narkotika tycker att det är skönt att festivalen flyttar vidare. Medan polisen menar att den tillhört de lugnare i länet.

Foto: Tor Johnsson

Uppsala2012-03-17 18:00

Föräldraföreningen mot narkotika i Uppsala har med åren svängt, från att ha varit helt emot festivalen till att se att det inte bara varit ett negativt inslag.
– Vi har haft personer som varit där och då har vi också fått en annan bild av att det inte bara är droger, säger Uppsalaavdelningens ordförande Margareta Nyström.
Hon uttrycker ändå att det är ”skönt” att festivalen flyttar vidare.
– Den har varit ett orosmoln bland många anhöriga och föräldrar till besökarna.
Men om festivalen är ett problem, blir det inte bara att man flyttar problemet i så fall?
– Jo, om jag ska vara riktigt ärlig så känner jag mig kluven. Med åren har ju ändå polisen och kommunen förstärkt sina insatser. Man har haft en bättre dialog med arrangören och gjort åtgärder. Uppsalapolisen och kommunen har fått en erfarenhet som kommer att saknas på den nya orten.

Kristdemokraternas kommunalråd Gustaf von Essen reserverade sig 2008 mot att kommunstyrelsen skulle ställa sig positiv till festivalen.
– Festivalen är ingen bra reklam för Uppsala, sa han till UNT.
Hans efterträdare, kommunalrådet Ebba Busch (KD), tycker att Reggaefestivalen varit bittersöt för Uppsala. Om festivalen mest varit positiv eller negativ för Uppsala vill hon inte ta ställning till. Om att festivalen lämnar Uppsala säger hon:
– Kultur- och musikmässigt är det en förlust. Men samhällskostnadsmässigt är det en vinst. Jag syftar på de polisiära insatserna för att skapa trygghet och hålla koll på alkohol- och narkotikainförseln.
Festivalgrundaren Yared Tekeste sa i veckan att det finns flera orsaker till att Reggaefestivalen lämnar Uppsala. En av orsakerna är att besökare upplevt polisens arbetssätt på festivalområdet som provocerande.

Ändå är inte polisen en av dem som hurrar när festivalen försvinner. Pär Halldén, chef vid Uppsalapolisens ordningsavdelning, säger att polisen som myndighet inte har någon åsikt. Men personligen tycker han att det är tråkigt.
– Jag tycker att det har varit en trevlig festival eftersom det har varit lite av ordningsstörningar och våldsbrott. Det har varit en av få festivaler som haft en väldigt blandad publik. Det har gett ett lugn som många andra arrangemang inte har. De som påstår att det är polisen som jagat bort festivalen håller jag inte med.
Med polisens insatser har narkotikabrotten runt festivalen minskat, menar han och berättar att han förra året budgeterade för mindre insatser på grund av den förbättring man sett.
– Vi gör bara en bedömning av vilka insatser som behövs för att komma tillrätta med problem. De insatser som gjorts har stått i proportion till de behov vi hade.
Nu går polisens budget för insatser under Reggaefestivalen till andra kommande evenemang.

BAKGRUND

Publiken svek
Reggaefestivalen lämnar Uppsala och återuppstår någon annanstans. Det meddelade arrangören i söndags. Publiktappet är en av flera orsaker. Från 2010 till 2011 sjönk antalet betalande festivalbesökare från 15 000 till 9 000.
Festivalen har arrangerats i Uppsala varje sommar sedan 2001. Enligt arrangören har drygt en fjärdedel av sammannlagt 120 000 besökare varit från Uppsala.
Målsättningen är nu att arrangera nya reggaefestivaler på andra håll i landet.
reggaefestivalen. Det här var veckan då reggaefestivalen lämnade Uppsala. Beskedet tas emot med både lättnad och sorg. Och kommunen lovar en ny musikfest på Kapområdet nästa sommar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om