Idag, lördag, återvänder Galenfestivalen till Stadsträdgården. Festivalen drivs av organisationen (H)järnkoll, som vill uppmärksamma diskrimineringen som sker mot dem som lever med psykisk ohälsa. Elsa Kjellander är ambassadör för (H)järnkoll.
Varför behövs Galenfestivalen?
– Tanken med festivalen är att hylla alla våra olikheter. I Sverige har tre av fyra egen erfarenhet av psykisk ohälsa, eller att någon nära en lever med det. Folk nekas fortfarande vård för att deras situation misstolkas och så länge som det fortsätter behövs festivaler som våran.
Brukar inte galen ses som ett negativt ord?
– Vi vill ta tillbaka ordet och visa att det är både positivt och negativt laddat. Alla älskar inte solen, men solen är ändå ett positivt laddat ord. Samtidigt anses många ord vara negativa som egentligen inte behöver vara det.
Och hur har det mottagits?
– Det har förts en debatt, där folk har pratat om varför man skulle vilja gå ut med att man är galen.
Varför skulle man inte vilja det?
– Det finns en rädsla för att gå ut med att man lever med psykisk ohälsa. Det går inte att få alla typer av jobb om man går ut med det. Vissa som jobbar som boendestödjare åt diagnosticerade kan kanske vara mer lämpade om de själva har diagnoser, eftersom de förstår bättre. Men dessa kan inte gå ut med sina egna diagnoser av rädsla för att det skall anses som olämpligt. Jag tycker att det är lite som att säga till en sjuksköterska att hen inte är välkommen på sjukhuset.
Vad tycker du att festivalen har åstadkommit?
– Den har bidragit till att det växer en debatt i Sverige, om att använda och uppmärksamma ordet galen och att göra kreativa saker som galen. Att vara galen och att vara kreativ och ett snille har alltid varit ihopkopplat. Det är många stora inom vetenskapen och konsten som förmodligen haft diagnoser.
Vad behöver göras mer?
– Så mycket! Vi måste prata mer om det här och våga stå för att man är annorlunda. Vi ska vara stolta över våra olikheter. Alla kan inte ha kontorsjobb eller jobba med kroppen. Alla behövs och vi måste tillåta alla att få ta plats i samhället.
Många olika aktiviteter är planerade för årets festival. Liveuppträdande av olika musiker och det kommer också finnas ponnyridning, tipspromenad och kreativa verkstäder där man kan göra sin egen hatt eller slips. På plats finns också en hinderbana med twist.
– Banan heter ”Vägen genom samhället”, och hindren består av bland annat psykiska hinder. Den är tänkt att illustrera att alla inte klarar av dessa hinder, säger Elsa Kjellander.