Dagen före valborg brukar studentfesten redan ha varit igång ett tag. Nationernas klubbar brukar locka många att festa loss på både skvalborg och kvalborg innan sista april är här med den egentliga valborgsfesten. Men i år är allt annorlunda. Allt officiellt firande är inställt, ett beslut nationerna står bakom.
På onsdagseftermiddagen hade fyra studentsällskap sökt sig till Ekonomikumparken, något av det moderna hjärtat i den stora studentfesten under en vanlig valborg, för en kall picknick. Runt om i parken satt nyuppsatta skyltar med uppmaningen att hålla avstånd och inte bidra till smittspridning.
Ett av sällskapen, det största av dem, pluggar tillsammans på Ekonomikum. De ska ha cykelfest i kväll, det vill säga att de cyklar runt till varandras lägenheter för att ha fest där. En och en anländer de till gruppen och det kramas och skålas.
– Vi kommer vara totalt 30 stycken och träffas nu här för fördrink. Sedan delar vi upp oss i mindre grupper om sju, åtta personer och cyklar runt till varandra. Normalt sett hade vi varit på nation, och något ville vi göra även i år. Då fick de bli så här i coronatider, säger Ludvig, en av studenterna.
Han är själv inte orolig för att drabbas av viruset, men förstår allvaret och träffar inte äldre och känner stor respekt för restriktionerna som råder. Hans kompis, som inte vill säga sitt namn, är mer orolig för egen del.
– När det först kom var jag jätteorolig, men man lär sig väl leva med det efter hand, och jag är ändå mest rädd för att andra ska drabbas. Jag träffar inte några äldre, säger han.
En bit bort spelar ett annat gäng kubb och försöker njuta i campingstolar. Det verkar kallt, men mysigt. Även om all deras utbildning nu sker på distans innebär inte det att just studenterna är satta i karantän och inte får ses, påpekar de.
– Ekonomikum här intill är ju öppet och det går bra att gå dit tillsammans och sätta sig och plugga på dagarna, så det är inte så konstigt att vi ses här nu, säger en som heter Lukas.
Men de tror att valborgsdagen och kvällen kommer att blir väldigt lugn.
– Det kommer vara en mycket mindre grej och inget ståhej i år, säger Lukas.
– Jag tror inte att det kommer vara många här i parken imorgon. Det är därför vi passar på att ha en fest i dag, säger en som heter Linus.
– Ja, valborgsfirandet är ju inställt, fyller kompisen Sofia i.
Men ni sitter ju här nu och festar? Kan man säga att det är inställt då?
– Det är väldigt stor skillnad på det här och ett vanligt valborgsfirande, konstaterar hon.
I Stadsträdgården, som också brukar vara en samlingspunkt under valborgsveckan, är det tomt på festsällskap under onsdagseftermiddagen så när som på tio studenter som spelar kubb. Efter att ha vunnit matchen tar Fanny och Nora en paus från spelet.
– Vi hade bjudit in 90 personer till en fest på en innergård på valborg, men det blir verkligen inte av. Coronanojan finns där. Nu är vi tio stycken i stället och det är personer som vi umgås med varje dag, säger Fanny.
De konstaterar att det inte är helt okomplicerat att förhålla sig till myndigheternas riktlinjer generellt just nu.
– Det hade varit enklare om Sverige haft samma hårda regler som i andra länder, där man inte får gå ut. Nu blir det mer en fråga om etik och moral, säger Fanny.
Nora fyller i:
– Jag skäms lite. Där är sjukhuset där personal kämpar just nu, medan vi är här och spelar kubb. Men samtidigt är vi inte riskgrupp och eftersom vi är studenter har vi ingen familj här – så vem skulle vi annars vara med? Det är svårt.
Om det var tomt i parkerna under kvalborg var det desto fler utanför Systembolaget på Dragarbrunnsgatan. Ett 20-tal personer köade med coronasäkra mellanrum för att få handla i butiken. Utanför stod en anställd och släppte in folk enligt principen "en ut, en in". Om det är färre kunder än inför ett vanligt valborgsfirande eller inte kunde den anställde inte svara på.
– Det får vi ser på försäljningssiffrorna efteråt, sa han.