Fest nästan jämt

Att festa fritt är stort, att festa rätt är större. Det vet förstås ni lärda läsare redan ­ liksom att goda förberedelser är A och O. Men hur uppnår den enskilda individen den optimala kalaskvällen? Fredag har valt att fördjupa sig i förfestandets sköna, men ack så svåra, konst.

Yosephine Wessblad, Malin Freiman, Gassan Jaber och Emma Gustafsson förfestar.

Yosephine Wessblad, Malin Freiman, Gassan Jaber och Emma Gustafsson förfestar.

Foto: Petter Johansson

Uppsala2007-03-10 09:19
Det är förfestens själva natur att den är placerad före festkvällens mittpunkt ­ som en motsats till efterfesten ­ och av många rutinerade festprissar är den ansedd som den egentliga höjdpunkten på festkvällen.
Det är då man har tid att i lugn och ro dryfta den senaste tidens händelser med sina vänner. Sitta på köksbänken, dingla med benen och diskutera paljettförekomsten i program som Så ska det låta och Let¹s dance. Eller något annat livsavgörande.
Rent lokalmässigt brukar förfesten vara förlagd till någon av festdeltagarnas hem. Alternativt till en park, om vädrets makter tillåter. Inte aktuellt just nu, dock.
De komparativa fördelarna med att hålla förfesten i hemmet jämfört med att genomföra den i krogmiljö har länge varit många och på flera sätt klart övervägande.

Man kan bjuda de gäster man själv föredrar, ingen av dina nära vänner riskeras att nekas inträde.

Urvalet i baren kan påverkas helt enligt värdens önskemål. Vill man dricka hotshots så får man.

Kostnadsbilden blir betydligt rimligare med tanke på inköpspriset på råvarorna. Vill man inmundiga vanligt vatten kostar det inte en smärre förmögenhet.

Musiken kan väljas helt enligt eget tycke och smak, liksom ljudvolymen, som annars kan ha en tendens att eskalera och förstöra det djupaste av samtal.

Du kan briljera med dina inredningsbedrifter och vackra möbler.

Men det finns naturligtvis också fördelar med motsatsen: att förfesta på krogen. Annars skulle ju inte så många välja att göra det ­ högst empiriska studier utförda av Fredagredaktionen tyder på att det bevisligen är många som faktiskt gör det:

Man slipper utkämpa slaget med alla andra som vill få fatt på en taxi strax före midnatt för att ta sig till krogen. Särskilt märkbart under så kallade lönehelger.

Man slipper stå i en lång krogkö och förfrysa sin erbarmliga lekamen, och man riskerar heller inte att sållas ut av vakter som tycker att du är för rund under fötterna för att få komma in.

Man slipper komma på att man glömt att frysa isbitar.

Man behöver inte diska och städa morgonen efter. Man behöver inte heller skämmas över att man inte har städat på en månad.

Man får professionellt blandade drinkar, och slipper därmed så kallade fuldrinkar. Det vill säga om man inte beställer in en mäklarbricka ...

Man slipper missa att komma i väg till krogen för att man hade det så trevligt hemma.

Spanfaktorn är högre. Möjligheten att likt ornitologen "kryssa" nya arter ökar markant i krogmiljön jämfört med spaningar på hemmaplan.

Många av Uppsalakrögarna när naturligtvis en dröm om att deras barer ska var fulla hela kvällen för att på så sätt maximera vinsten. Med lockpriser och paketerbjudanden vill de få dig att gå ut så tidigt som möjligt och allra helst flytta din förfest till krogens salonger. "Loungerna" med vita skinnsoffor och låga bord har de senaste åren poppat upp överallt, både på krogar och nationer, och ska få dig att känna dig som hemma ­ fast borta.
Men vad kostar det att förfesta på krogen och vad får man för pengarna? Till höger guidar Fredag dig bland ishinkar, drinkpinnar och helrör.

FAKTA

Mäklarbrickan, drinkpaketens Rolls-Royce, fick sitt namn efter de välbärgade börsmäklarnas frikostiga festande på Stureplanskrogarna. På brick ryms is, glas, groggvirke och helrör (det vill säga en hel flaska) vodka. Och så får den gärna rymma någon butelj med kvalitetschampagne.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!