I Botaniska trädgården är det fullt med folk. Barnvagnar trängs med både unga och gamla på den smala grusvägen. Det är Botans dag där man kan fynda växter och frön och dessutom kan tävla med sina egenodlade grönsaker. Borta i Barockträdgåden anordnas Bondens egen matfestival dit många har gått för att smaka på någon av ostarna eller korvarna som utställare tagit med sig. På ett bord står flera honungsburkar uppställda. Det är Aldo De Kartzow som visar upp sin honung.
– Det är viktigt att berätta att honung inte bara finns i en smak utan kan ha flera typer av arom, säger han och håller upp en burk honung med smak av lind som kommer från Botaniska trädgården.
Närproducerat är en viktig del på matfestivalen som arrangeras för tredje gången. Claudia Dillmann är initiativtagare och menar att den skiljer sig från andra matmarknader.
– Här får man chans att prova på mathantverket. Vi vill visa folk att det går att exempelvis prova på att slunga honung, säger hon.
Borta vid Tropiska växthuset kan man beskåda olika sorter av pelargoner. En utställning har precis avslutats och flera vinnare har korats inom de olika klasserna. Svenska pelargonsällskapets styrelsemedlem, Elisabet Olow, förklarar vad som är så speciellt med just pelargonen.
– Den är snäll och lättodlad. Den finns i olika varianter allt från den vi sett på mormors fönsterbräda till vildpelargonerna som växer i bland annat Sydafrika, säger hon.
Fler festligheter i skördens tecken blev det under söndagen på Disagården i Gamla Uppsala. Förutom möjligheten att kärna smör, tälja sly och klappa djur fick besökare även lära sig processen kring att tvinna tråd av lin. Leander Geneuss, 10 år, får instruktioner från Britt-Louise Pettersson från Upplands lin.
– Tar jag för mycket av linet blir tråden grövre. Det användes ofta förr till säckar eller grövre handdukar, säger hon och låter tråden varsamt tvinnas upp på spolen.
Längre bort ligger ett grönsaksland där Kristina Andersson får hjälp av sin son Mats Andersson med att rycka upp kålrötter, palsternacka och majrova. Att få plocka grönsaker direkt från jorden kan för många upplevas som lyx men inte för dem.
– Vi har haft trädgård så vi är vana att kunna göra det. Men för den som köper i butik kan det nog vara annorlunda, säger Kristina Andersson innan hon går vidare till stationen där man kärnar smör.