Feriejobbspengar går till administration

Två miljoner kronor som var avsedda för löner till sommarjobbande skolungdomar går i stället till Uppsala kommuns administration. Pengarna hade räckt till ytterligare 420 jobb.

Uppsala2006-06-02 00:00
Nästan 4 000 skolungdomar sökte kommunala sommarjobb i Uppsala i år. I början av maj fick majoriteten negativt besked från kommunen. Pengarna räckte bara till 1 200 feriejobb, 800 till grundskoleelever och 400 till gymnasieelever.
Men 25 procent av de pengar som avsattes för löner till sommarjobbarna har i stället gått till kommunens administration. Det handlar om två miljoner kronor, pengar som hade räckt till cirka 420 extra sommarjobb.
Förklaringen till svinnet är att Uppsala kommun sedan nedläggningen av kommundelsnämnderna 2003 sköter administrationen centralt och att administrationskostnaderna nu tas från uppdragsgivaren i stället för att hanteras på ordinarie arbetstid. När kommundelsnämnderna skötte hanteringen fick betydligt fler ungdomar feriejobb. 1998 förmedlades till exempel 1 600 sommarjobb i kommunen.

Tänker företagsmässigt
— Detta är den modell vi använder och syftet är att skapa ett kostnadsmedvetande. Vi måste tänka företagsmässigt, säger Morgan Lyhné på Uppsala kommuns arbetsmarknadsenhet.
— Det är kostsamt att hålla i gång ett tremånadersföretag med 1 200 anställda. Men vi måste se till att det blir billigare. Två miljoner kronor är för mycket pengar för overheadkostnader när det gäller jobb till ungdomar. Det är tragiskt, säger Morgan Lyhné.
Av de två miljoner kronorna går 200 000 kronor till parkgruppen som hjälper särskilt utsatta ungdomar att få sommarjobb. Resten av pengarna går till bland annat lokalhyra för och löner till kommunanställda.

AMS-pengar
Av de cirka åtta miljoner kronor som satsas på sommarjobb i Uppsala kommer två miljoner från staten via Arbetsmarknadsstyrelsen (AMS). Monica Harrysson, ansvarig på AMS är förbluffad över att en så stor del av pengarna går åt till administration:
— Jag trodde inte att kringkostnaderna var så stora. Jag blir faktiskt lite fundersam. Tanken är ju att pengarna ska gå till jobb för ungdomar, säger hon.
AMS har inte satt upp några villkor för hur stor del av bidraget som högst får användas för administrativa kostnader hos kommunen.
På länsarbetsnämnden i Uppsala är man förvånad över kommunens sätt att räkna.
— Att lägga in de fasta kostnader som kommunen redan har i dessa kostnader är ju lite bakvänt. Och att det skulle ta en sådan tid att administrera listorna har jag faktiskt svårt att förstå. Det kan ju knappast ta en årsarbetstjänst i anspråk, säger Lars Hedqvist, controller på länsarbetsnämnden.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!