I Rose-Marie Brundins välplanerade lägenhet ligger var sak på sin plats, och utvalda prydnadssaker ger en personlig värme. Men hon har inte alltid tyckt om sin lägenhet.
– Jag trivdes inte när jag kom in genom ytterdörren. Jag blev rastlös och stressad av korridorkänslan som vår långa hall ger, säger Rose-Marie Brundin.
Det var som att energin inte kunde stanna kvar inne i lägenheten utan åkte rakt igenom. Hon bad sin vän, feng shui-konsulten Maria Nehlin, att hjälpa henne inreda enligt feng shui. Första åtgärden blev att hänga upp ett tunt draperi som skymmer fönstret när man står i hallen. Draperiet gör att hallen inte känns lika lång och det ska få energin att stanna upp och bli kvar i rummet. Mitt i hallen hänger en ängel i taket. Även den är till för att få energin att stanna upp. Och visst har något hänt i lägenheten.
– Jag känner skillnad, jag är mycket lugnare nu, säger Rose-Marie Brundin.
Den österländska läran om feng shui har varit en populär inredningsmetod i Sverige i ett par decennier. Den handlar om hur miljön runtomkring oss påverkar vår livsenergi.
Utgångspunkten är de fem elementen vatten, eld, jord, trä och metall och de ger alla olika energier.
– Solen är vår allra största energikälla. När jag ska inreda ett hem utgår jag bland annat från väderstrecken. I syd där solen står som högst ger den mest energi, säger Maria Nehlin.
Hon har jobbat inom läkemedelsindustrin i många år, en bransch som helt och hållet handlar om vetenskap som går att bevisa. Feng shui blev något helt annat. Efter en tvåårig utbildning håller hon nu privata konsultationer och kurser på Studiefrämjandet.
– I Kina har feng shui utövats i flera tusen år. Vi i väst har svårare att tro på sådant som vi inte kan bevisa. Jag tror att många känner saker instinktivt men inte vet vad det beror på. Flera kan till exempel känna av stämningen när de kommer in i ett rum, säger Maria Nehlin.
Ett annat moment inom feng shui är den kinesiska läran om yin och yang: mörkret och ljuset. De kan antingen aktivera eller dämpa energin i ett rum. Yang ger energi medan yin tar emot energi och de behöver, precis som elementen, kombineras och balanseras för att det ska råda harmoni mellan energierna.
Maria Nehlin håller upp en feng shui-karta. Den visar Rose-Marie Brundins lägenhet och är uppdelad i åtta zoner, där varje zon har ett eget element. Vi befinner oss i matsalen som ligger i vattnets element vilket bland annat symboliseras av den blå bordsduken. Matbordet står ute i rummet, för att energin ska kunna gå runt. Speglarna är runda, som yin och mattan är rektangulär, som yang. Bredvid matsalen är vardagsrummet som ligger i jordens element. Färgerna går i brunt men i en fåtölj ligger en lysande röd kudde.
– Det kan bli för tamt med bara brunt. Rött är eldens färg, det ger energi. Även ljus och lampor symboliserar eld, säger Maria Nehlin.
Helst ville hon att soffan skulle stå med ryggen mot väggen. Men det passade inte Rose-Marie Brundin så soffan fick stå kvar ute i rummet. Dock hängde de upp ett tunt draperi bakom soffryggen. En av grundreglerna inom läran är nämligen att inte sitta med ryggen oskyddad.
Men vad handlar feng shui om, egentligen? Maria Nehlin tycker att det viktigaste är att man mår bra och lyssnar på sin egen intuition.
– Jag tror att alla har en intuition om vad som är bäst för en själv. Man behöver bara lära sig att lita på den, på magkänslan, säger hon.
Hon tycker att en stor del i feng shui är att rensa i röran. Om det ligger en hög med obetalda räkningar på bordet stjäl det energi och så är det med alla saker som blir liggande och påminner om något man borde göra. Men hon vill inte gå så långt som att uppmana alla att syssla med feng shui.
– Varje person måste hitta sitt sätt att få energi på. En del går ut i skogen, andra håller på med yoga. Och en del, med feng shui.