I salen på Ekonomikum har huvudsakligen studenter bänkat sig för att ta del av det samtal som ska handla om hur en trygg utrikespolitik kan föras i en osäker tid. Wallström får först svara på vad en feministisk utrikespolitik innebär:
– Det handlar om att inkludera kvinnor och flickor, det blir inte fred förrän de kan delta fullt ut i samhället. Vi har utbildat medlare och förhandlare för att kunna delta i olika krigs- och konfliktzoner i allt från Colombia till Afghanistan.
Hon menar att en feministisk utrikespolitik också handlar om att se till att kvinnor har samma rättigheter som män och att det finns könsuppdelad statistik för att kunna följa upp hur kvinnor har det.
– Det finns ju de som tycker att det är provocerande att prata om en feministisk utrikespolitik, men att det på vissa sätt är kontroversiellt kan också väcka ett intresse.
Enligt henne handlar det om att i varje led fråga sig var kvinnorna är och vilka positioner de tillåts att ha:
– Finns de med vid förhandlingsborden? frågar hon.
Margot Wallström berättar att hon och den moderate företrädaren Carl Bildt lovat varandra att inte bråka och ifrågasätta varandras arbete. Men på en punkt är hon kritisk:
– Vad jag vet har han aldrig berört frågan om sexuellt våld mot kvinnor i sin roll som utrikesminister.
Under samtalet lyfter hon också betydelsen av Sveriges plats i FN:s säkerhetsråd och ett starkt EU-samarbete. Mot fond av en orolig omvärld och ett polariserat samhällsklimat uppmanar hon till ett engagemang i vardagen:
– Lyssna på de som tänker annorlunda. Gör något som överraskar dig själv, gör något i det lilla. Var snäll.