Feministiskt studentinitiativ fördubblade sin storlek årets kårval och blir därmed största parti i kårfullmäktige nästa verksamhetsår, med 12 av totalt 41 mandat.
– Vi har sett till att synas mycket, varit ute i staden och haft mycket aktiviteter, speciellt under de senaste sex månaderna, säger partiets förstanamn Sarah Häggdahl.
Valdeltagandet i kårvalet brukar vara lågt; i år var det 7,8 procent, motsvarande 1 445 röstande. Det innebär att ett litet antal personer kan få stor inverkan på valreslutatet.
Men Feministiskt initiativ, FI, har också vind i seglen på riksplanet. Antalet medlemmar har ökat från omkring 2 500 vid årsskiftet till cirka 9 500 i dag. Flera nya opinionsundersökningar visar ett växande stöd bland väljarna. I TNS Sifos väljarbarometer för april svarade 1,3 procent att de skulle rösta på Feministiskt initiativ om det var val i dag. Det är en hög siffra jämfört med valresultatet 2010 på 0,4 procent.
Det främsta skälet till ökningen är att partiet under våren har fått uppmärksamhet i medierna, menar Lena Wängnerud, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.
– Samtidigt har de andra partierna inte varit så aktiva i jämställdhetsfrågan och delvis lämnat fältet öppet för FI, säger hon.
Det starka valresultatet i kårvalet visar att det finns ett utbrett missnöje med hur jämställdhetspolitiken bedrivs, anser Lena Wängnerud.
– Däremot tror jag inte att man ska se det som en signal om hur det kommer att gå i riksdagsvalet. Det är trots allt ett tag kvar.
Feministiskt initiativ bildades 2005 och har sedan 2006 kandiderat i val till riksdagen, flera landsting och kommuner, och till Europaparlamentet. I årets val kandiderar partiet både till kommunvalet i Uppsala och landstingsvalet i Uppsala län.