Dörren till Vaksalaskolan har bundits upp med rosa presentband och rosa ballonger dansar i den friska morgonluften. Stämningen är förväntansfull bland de omkring 50 ungdomar från hela landet har rest till Uppsala för att delta i Unga Feministers nationella årsmöte. På det förra årsmötet deltog sex personer.
– Det har definitivt varit ett slags feministisk genombrott. Vi har haft ett väldigt stort uppsving under hösten och har gått från 600 medlemmar i augusti till över 2000, säger Anna Wiklander, som är pressansvarig för Unga Feminister, Feministiskt initiativs ungdomsförbund..
På agendan för dagen står bland annat valet av en ny förbundsstyrelse, som kommer att leda ungdomsförbundets verksamhet under valåret. Att feminismen fått mer utrymme i debatten på sistone är positivt, tycker Anna Wiklander. Men diskussionen i mainstreammedier har ofta gett en onyanserad bild av bredden inom dagens rörelse.
Många feminister känner inte igen sig i bilden som presenteras och de frågor som lyfts blir ofta vinklade och trivialiserade genom att ställa frågor om i fall feminismen har "gått för långt".
– Det är ju något som bara appliceras på feminismen, inte andra rörelser. Jag förstår inte hur en kampanj för alla människors lika värde och rättigheter kan sägas gå för långt. Vi är inte jämställda idag, säger hon.
För deltagarna på lördagens möte är det frågor som könsroller, utbildning, antirasism och samtyckeslagslagstiftning i våldtäktsfall som engagerar. Josefin Tonky Andersson och Stina Gunnarsson vill se mer queerfeminism och intersektionell feminism debatteras i medierna, eftersom sexism drabbar olika grupper på olika sätt.
– Man måste inkludera fler grupper i feminismen. En kvinna från ett annat land drabbas av en helt annan sexism som går hand i hand med rasism. Och en transkvinna drabbas på ett annat sätt än en cis-kvinna, säger Josefin Tonky Andersson.
Det är viktigt att den feministiska rörelsen tillvaratar ungdomars erfarenheter för att kunna skapa nya lösningar, menar hon.
– Alla generationer skiljer sig från varandra. Vi kan till exempel ta upp sexism som börjar tidigt i åldrarna för vi minns våra skolår klarare än vuxna. Och det är i skolan som mycket av personligheten formas, säger Josefin Tonky Andersson.
Filip Hallbäck håller med om att utbildningen är viktigt för förändring.
– Alla maktfrågor och maktperspektiv måste vävas in både i utbildningsväsendet och på arbetsplatser. Vi behöver förnya skolväsendet, arbetslivet och framför allt rättsväsendet, säger han.