Femåringar ska lösa förskolebrist

För att råda bot på förskolebristen i Uppsala erbjuder kommunen nu barn att börja i förskoleklass redan på våren det år barnet fyller sex. Men för vissa förskolor kan en tidigare start i förskoleklass innebära ekonomiska problem.

Uppsala2008-12-23 06:00
I januari väntas det bli brist på förskoleplatser i Uppsala. I dag saknas mellan 50 till 100 platser, bland annat eftersom kommunen trodde att fler föräldrar skulle välja att stanna hemma med vårdnadsbidrag. Men hittills har vårdnadsbidraget inte minskat efterfrågan på förskoleplatser alls.
För att lätta trycket på förskolan tar därför kommunen till ett nygammalt knep: att låta barn börja tidigare i förskoleklass. Det prövades redan under kommundelstiden i Uppsala, men då nappade få.
- Intresset var väldigt svagt. Men vi hoppas att föräldrar är mer intresserade nu, säger Per-Ola Östergren på kommunens kontor för barn, ungdom och arbetsmarknad.

Kommuner är enligt lag skyldiga att erbjuda barn en plats i förskoleklass från och med hösten det år barnet fyller sex. Men om kommunen vill får barnen tas emot i förskoleklass redan på vårterminen samma år. Därför går Uppsala kommun nu aktivt ut och upplyser föräldrar om den möjligheten.
- Det finns två fördelar med en tidigare start i förskoleklass. Den första är att barn i den här åldern är ganska olika mognadsmässigt, de som är födda tidigt är redo att börja redan på våren, säger Per-Ola Östergren.
- Den andra fördelen är att kön till förskolan kan minska om fler väljer förskoleklass, eftersom de då lämnar sin plats i förskolan tidigare.

Men alla förskolor håller inte med om fördelarna. Anne-Li Andersson, som är ordförande för Diamantens förskola i Norby, säger att den kommer att drabbas hårt om femåringarnas föräldrar väljer att flytta sina barn till förskoleklassen en termin tidigare.
- Systemet kanske avhjälper kommunens förskolebrist, men det stjälper oss.
Orsaken är förskolans speciella arbetssätt. På Diamanten jobbar man sedan 17 år tillbaka med små grupper där alla barn är lika gamla, och där samma förskollärare följer gruppen genom hela förskoletiden.

- Om en femåring slutar kan vi alltså inte ta in ett nytt barn i gruppen för ettåringar. Vi får bara ett barn mindre på förskolan och därmed mindre pengar, men vi har fortfarande samma kostnader, säger Anne-Li Andersson.
Hon tror att färre femåringar och fler mindre barn generellt kan försvåra för förskolorna.
- Det blir en högre belastning eftersom mindre barn kräver mer personal, säger hon.




BAKGRUND
50 till 100 platser saknas
Varje år i januari saknas det förskoleplatser i Uppsala. Då försvinner inga barn i väg till skolan, vilket gör det svårare att ta in nya barn i förskolan. Just nu saknas någonstans mellan 50 och 100 platser i förskolan i januari.
För att lösa förskolebristen ska grundskolor byggas om till förskolor och tre förskolebussar köpas in. Men leveransen av bussarna har försenats med två till tre månader, och ombyggnaden av skolor tar tid.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om