Fem tvingas lämna Artprojektet

Fem personer vid Artdatabanken på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, har sagts upp efter regeringens sparbeting.

Uppsala2013-04-19 13:02

Samtidigt måste it-personal nyanställas för att klara digitaliseringen av Nationalnyckeln. Och fler sparbeting kan komma under året.
Regeringen skar ned anslagen till Svenska artprojektet med tio miljoner om året sedan en utredning kritiserat bland annat arbetet med Nationalnyckeln.
Tidsplanen har inte hållits och spridningen av verken har inte lyckats, menade utredaren. Regeringen vill se en digitalisering även av de redan utgivna böckerna.

Fem anställda fick sina uppsägningsbesked i förra veckan. Sammanlagt sju tjänster försvinner från Nationalnyckeln men två personer placeras om till andra tjänster vid Artdatabanken. För att klara den digitalisering av Nationalnyckeln som regeringen ålagt Artdatabanken ska åtminstone en person nyanställas. Samtidigt har regeringen krävt att SLU till den 15 maj föreslår ytterligare effektiviseringar och besparingar för Artprojektet.
– Det är olyckligt att de här besparingskraven kommer i två omgångar. Det har inneburit stor oro bland personalen, säger Ulf Gärdenfors, tillförordnad chef för Artdatabanken.

Är det risk att fler får gå?
– Jag hoppas att SLU kan förklara att effekterna av ytterligare neddragningar skulle bli väldigt problematiska för verksamheten och att regeringen därmed låter oss behålla de resurser vi nu har, säger Ulf Gärdenfors.

Bokverket om Sveriges flora och fauna har hittills kommit ut i 15 volymer och ytterligare två till ska ges ut, en i år och en nästa år. Men sedan stoppas bokutgivningen som det ser ut nu. Den volym som ges ut i år kommer att handla om tagghudingar, såsom sjöstjärnor och sjögurkor, och den som ges ut nästa år blir en tredje volym om mossor. Därefter ska Nationalnyckeln ges ut enbart på internet.
– Det är ju inte så att vi förbjudits ge ut den i bokform, men eftersom regeringen lagt på oss ett beting där vi måste investera i kostsamma it-system samtidigt som de dragit ned på resurserna så ser vi ingen annan möjlighet, säger Ulf Gärdenfors.

Efter beskedet om att bokutgivningen stoppas har prenumeranter hört av sig och vill lämna tillbaka böcker man hittills köpt. Men de får nobben.
– Bokutgivningen har inte lagts ned definitivt, vi har pausat den. Men det viktigaste skälet är att Nationalnyckeln inte är ett uppslagsverk som exempelvis Nationalencyklopedin där man måste ha allt för att få en helhet, utan varje volym är helt självstående, säger Ulf Gärdenfors.

Är det många som vill lämna tillbaka böckerna?
– Nej, bara ett fåtal har hört av sig.

Fakta Svenska artprojektet

SLU driver sedan 2002 Svenska artprojektet på uppdrag av riksdagen. UNT har i en rad artiklar granskat utgivningen av Nationalnyckeln och kunnat visa på arbetsmiljöproblem och allvarliga bister i ledning och styrning under de första åren.
Projektet har också kantats av flera chefsavhopp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!