Olustkänslor är inget ovanligt i slutet av en längre semester, eller att räkna veckorna till nästa ledighet. För vissa kan det däremot vara skönt att komma tillbaka till vardag och rutiner.
– Många känner av jobbstarten, det gör man även om man varit föräldraledig eller sjukskriven. Det blir ofta en skillnad i aktivitetsnivå. Tumregeln är alltid att göra den omställningen så schysst för dig själv som möjligt, säger Kerstin Jeding, fil dr i psykologi och psykolog vid Stressmottagningen i Stockholm.
Hon tipsar om några saker man kan tänka på för att göra de första dagarna på jobbet så skonsamma som möjligt:
Kom in i rutinerna– Har man haft sovmorgnar till klockan 11 eller gått från att göra ingenting till att fokusera åtta timmar om dagen så blir det givetvis en stor omställning. Kan man se till att till exempel lägga sig i tid hemma så är det ett sätt att göra omsällningen mildare, säger Kerstin Jeding.
Vara snäll mot sig själv– Det är okej att vara trött första veckan efter semestern, räkna med att du inte är lika effektiv. Vi är ju djur, bara för att vi har tänkt ut att det är okej att jobba en arbetsdag så behöver djuret i oss ställa om. Precis som det tar ett tag att komma ner i varv så tar det ett tag att komma upp i varv, säger Kerstin Jeding.
Avsätt tid– Varje år går många i den fällan. Det kan ta flera timmar att gå igenom mejlkorgen, eller en timme att logga in på datorn om du till exempel glömt lösenord. Sådana saker får lov att ta tid utan att stressa dig, säger Kerstin Jeding.
Påminna sig själv om varför man jobbar– De flesta av oss vill jobba och vill inte ha semester hela året. Påminn dig själv om varför du är på jobbet och vad som är viktigt i ditt arbetsliv, säger Kerstin Jeding.
Är de negativa känslorna väldigt starka inför jobbstarten kanske det är någonting som måste förändras. Stressmottagningen tar också emot flest samtal efter sommar- och julledigheterna.
– Många har bitit ihop och hållit ut till semestern men är, trots vila, lika utmattade som innan. Då ska man söka hjälp. Men de flesta känner vad de kan hjälpa sig själva med och när de passerat den gränsen. Har man olustkänslor på grund av konflikter och dålig stämning på arbetsplatsen kan det vara en signal för att göra en långsiktig plan och leta efter andra jobb, säger Kerstin Jeding.