Fem män på varje kvinna i uppländska bolagsstyrelser

De uppländska börsföretagen styrs av män. Även efter årets bolagsstämmor kommer endast var sjätte styrelseplats att innehas av en kvinna. Förändringsarbetet går trögt i de små bolagen, enligt Fjärde AP-fondens vd Thomas Halvorsen.

Uppsala2005-04-08 00:00
Kvinnorna blir något fler i de uppländska börsbolagens styrelser efter vårens bolagsstämmor. Men fortfarande kommer det att gå fem styrelsemän på varje styrelsekvinna. Det visar UNT:s genomgång av stämmohandlingarna.
Sedan år 2002 har andelen kvinnor i bolagsstyrelserna ökat kraftigt. I november det året hotade dåvarande jämställdhetsministern Margareta Winberg med kvotering om inte börsbolagen ökade andelen kvinnor i styrelserna. Winbergs mål var 25 procent kvinnor inom två år.

Få nådde målet
Men det målet var det få bolag som nådde upp till i fjol. Totalt ökade andelen kvinnor i styrelserummen från drygt sex procent år 2002 till knappt 15 procent år 2004.
De uppländska börsbolagen har dock varit sämre än snittet de senaste åren. Här utgjorde kvinnorna knappt 12 procent av styrelseledamöterna i fjol. Om årets förändringar räcker för att komma i kapp riksgenomsnittet återstår att se. Någon totalsiffra för riket finns ännu inte.
De uppländska börsföretagen är relativt små. Och det kan vara ett skäl till att det varit svårt att öka andelen kvinnor i styrelserna. Det hävdar Thomas Halvorsen, vd för Fjärde AP-fonden och styrelseledamot i den Uppsalabaserade industrikoncernen Beijer Alma.

Lättare i större företag
—Det är lite lättare driva de här frågorna i större företag. I mindre företag krävs mer tid att få förståelse för de här synpunkterna. Jag är förvånad över att många bolag fortfarande bara har män i styrelsen, säger han.
Han hävdar att han, tillsammans med andra institutionella ägare, hela tiden trycker på för att öka andelen kvinnor i styrelserna.
—Vi har ett allmänt ansvar att driva på i rätt håll och i den takt som känns någorlunda lämplig.
För storföretagen tror Thomas Halvorsen också att 25-procentsmålet är inom räckhåll på ett par års sikt.
—Se till exempel på Föreningssparbanken, där blir det 50 procent vid årets bolagsstämma, säger han.
—Men jag kan inte göra någon annan bedömning än att det tar betydligt längre tid i de mindre bolagen, säger han.

Inte en enda
Vid en jämförelse mellan de uppländska bolagen klarar sig gruvprospekteringsföretaget NAN Resources allra sämst. Hittills har bolaget inte haft en enda kvinna i styrelsen. Om det blir någon förändring i år är ännu inte klart. Bolaget är under uppköp av Lundin Mining och något förslag till ny styrelse har ännu inte presenterats.
Än så länge saknar även bioteknikföretaget Biotage kvinnor i sin niohövdade styrelse. Men det förändras vid bolagsstämman den 27 april, då Catella Healthcares vd Annika Espander tar plats vid styrelsebordet (se särskild artikel).
Även IAR Systems gick nyligen från noll till en kvinna i styrelsen. Vid bolagsstämman den 4 april valdes styrelseproffset Monica Caneman in i styrelsen. IAR är dock på väg att bli ett helägt dotterbolag till Nocom och försvinner därmed från Stockholmsbörsen.
Monica Caneman är också ensam kvinna i Nocoms styrelse. Om det blir några förändringar på den punkten i år återstår att se. Nocom har ännu inte lämnat besked om eventuella styrelseförändringar inför årets bolagsstämma.

Q-Med har två
Vid sidan om IAR är bioteknikföretaget Q-Med det enda bolag som kommer att ha över 25 procent kvinnor i styrelsen efter vårens bolagsstämmor. Bolaget är också ensamt i Uppland om att ha mer än en kvinna i styrelsen. Pia Rudengren, vice vd i W Capital Management, och hälsoföretaget Previas vd Åsa Rödén tog plats i styrelsen år 2003.
Q-Med har också en hög andel kvinnor på ledande positioner inom företaget. Bolagets ledningsgrupp består i dag av sju kvinnor och två män.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om