Fem år sedan mordet på Fadime
På söndagen var det fem år sedan Fadime Sahindal mördades i Uppsala av sin pappa. Fadimes dödsdag högtidlig hölls med en samling vid hennes grav på Gamla kyrkogården.
Foto: Jörgen Hagelqvist
Den dåvarande socialdemokratiska regeringen satsade 180 miljoner kronor för insatser mot hedersrelaterat våld. Landets alla länsstyrelser fick i uppdrag att kartlägga omfattningen och fördela medel till insatser.
Kartläggningen för Uppsala län visade att cirka 165 unga kvinnor utländsk bakgrund utsatts för våld och hot av hedersrelaterad karaktär. Siffran är dock osäker, ett mörkertal finns troligen, och dessutom ingår inte pojkar i kartläggningen.
Ingen vet
Och även om kunskaperna om hedersrelaterat våld ökat, så vet ingen i dag om färre unga kvinnor utsätts i dag än för fem år sedan, anser Sara Mohammad, grundare av riksföreningen Glöm aldrig Pela och Fadime.
Hon säger att morden på Fadime och Pela däremot har påverkat öppenheten bland de utsatta.
- Vi märker att fler drabbade vågar höra av sig, antingen till oss eller till andra organisationer som jobbar med samma frågor. Och de flickor som väljer att rymma från sina hem har blivit mer medvetna om sina rättigheter och sina möjligheter.
En annan effekt är att även unga killar med utländsk bakgrund börjat kontakta Glöm aldrig Pela och Fadime.
- Också killarna är offer för hederskulturen. De måste kanske gifta sig med någon de inte vill ha, och de tvingas kontrollera
systrar, mammor och andra kvinnliga släktingar. Dessutom händer det numera då och då att svenska killar hör av sig för att de hotas av sina utländska flickvänners pappor och bröder, säger Sara Mohammad.
Hon är kritisk till hur de öronmärkta 180 miljonerna hanterats.
- Vi undrar hurpass väl pengarna har använts, och är kritiska mot att det nästan enbart är religiösa och etniska grupper som fått del av bidragen. Hade pengarna använts på ett bra sätt hade det kanske räckt med hälften, säger Sara Mohammad.
Otillräcklig kompetens
Hon anser att länsstyrelsetjänstemännen inte haft tillräcklig kompetens i frågan, och att vissa organisationer fått pengar till integrationsprojekt som i själva verket haft motsatt effekt.
- Resultatet har tvärtom blivit ökad segregation.
Som exempel på bidrag som "gått fel" nämner Sara Mohammad en somalisk förening i Sverige som satsade sitt bidrag på att bjuda in en imam från Somalia.
- Han uppmanade åhörarna att "försöka ta hand om sina kvinnor" och att "inte blanda in dem i det svenska samhället". Han sade i sin föreläsning också att "friheten skadar vår kultur och våra traditioner".
På söndagen kommer en samling att ske vid Fadime Sahindals grav på Uppsala gamla kyrkogård. Ljus kommer att tändas till hennes minne, och blomkransar skall läggas vid hennes grav.
Manifestationer för att hedra Fadime hålls också i Göteborg, Malmö och i Stockholm, där justitieminister Beatrice Ask skall hålla tal.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!