Felparkerare får flytta på sig

Nu flyttar kommunen de felparkerade cyklarna vid Resecentrum. Det kan kosta 300 kronor att få tillbaka sin cykel. Men folk fortsätter parkera fel ändå.

Hamad Ali Mussa lastar ett par felpakerade cyklar som ska transporteras bort från Resecentrums centralpassage.

Hamad Ali Mussa lastar ett par felpakerade cyklar som ska transporteras bort från Resecentrums centralpassage.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2018-07-24 11:27

Strax efter klockan sju i morse började anställda vid Uppsala kommun att forsla bort de cyklar som inte är fastlåsta. De transporteras till Fjalars gränd strax intill stationen där ägarna kan hämta dem. De cyklar som är fastlåsta klipps loss med bultsax och transporteras till kommunens anläggning vid Kåbovägen 17. Där kan ägaren lösa ut sin cykel mot en avgift på 300 kronor.

– Vi kommer att flytta cyklar tills folk förstår att det är förbjudet att ställa dem i Centralpassagen, säger arbetsledaren Aslan Kaya.

Reaktionerna från allmänheten är dock till största del positiva.

–  Till 90 procent tycker folk att det är bra att vi flyttar cyklarna. Bara några få är kritiska.

Innan flytten började hade kommunen informerat om att det är förbjudet att parkera i passagen. Stora förbudsskyltar är också uppsatta. Ändå fortsätter folk att ställa sina cyklar, trots att flytten pågår.

–  Om vi inte flyttar cyklarna här så kommer hela passagen att översvämmas och hindra resenärerna att komma till tåget. Vi hade samma problem vid Centralbadet i centrum tidigare. Men till slut så upphörde det, idag behöver vi bara flytta någon enstaka cykel där, säger Aslan Kaya.

Anledningen till att många ställer cyklarna i passagen är att den stora cykelparkeringen intill stängts av under tiden ett p-hus för cyklar byggs. Det ska stå klart 2019. Enhetschef Per-Rickard Rönnberg är beredd att fortsätta med cykelflytten tills dess om det behövs.

– Det finns gott om cykelplatser i närheten av stationen. Om man åker ett par minuter tidigare hemifrån så hinner man parkera där, säger han.

Ni tar 300 kronor för att lämna tillbaka cyklar som låsts fast vid passagens räcke, varför då?– Det är en administrativ avgift för jobbet och transporten. När vi klipper upp låset så är vi också skyldiga att bevaka cykeln. Om ingen hämtar ut sin cykel inom tre månader så tillfaller den kommunen. Men de flesta hämtar ut den. Det här är som en p-bot, säger Per-Rickard Rönnberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!