Felkopplat trygghetslarm rapporterades inte

Personal inom hemtjänsten i Uppsala kommun kände till felet med trygghetslarmen bland äldre i Storvreta redan för en månad sedan. Ändå gjordes ingen avvikelserapport till medicinskt ansvarig sjuksköterska.Karin Udénius, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Uppsala kommun, ser allvarligt på att mängder av trygghetslarm från pensionärer sedan i våras gått till en 13-åring i Norrköping, och startar nu en utredning.

Uppsala2004-08-04 00:00
Karin Udénius startade i går en egen utredning av händelsen som kunde ha inneburit allvarliga konsekvenser för handikappade och äldre som är beroende av sina trygghetslarm.
Karin Udénius tycker att det är allvarligt att pensionärernas trygghetslarm var förprogrammerade till ett mobilnummer som inte längre används av kommunen.
— Den som har ett trygghetslarm ska kunna känna sig trygg i att någon kommer. Annars kan det ju hända att man inte får den hjälp man behöver.
UNT berättade i går om 13—åriga Cajsa Jildengren i Norrköping som sedan i våras har fått ta emot akuta larmsamtal från Storvreta, norr om Uppsala, till sin mobiltelefon.
När pensionärer och handikappade med trygghetslarm har försökt att larma kommunens hemtjänst, har larmen i många fall gått till Cajsa Jildengrens mobil.
Karin Udénius kommer nu att utreda och ställa frågor till både teknisk personal på kommunen och vårdpersonalen inom hemtjänsten om hur felet kunde uppstå. En av de frågor som kommer att ställas är varför ingen rapporterade felet till henne då det blev känt för en månad sedan.

Ska rapporteras omedelbart
Carina Juhlin, områdeschef för hemtjänsten i Storvreta, har sagt att ärendet fallit mellan stolarna under sommaren men att man nu försöker åtgärda problemet.
Tekniska fel som bedöms kunna orsaka risker inom hälso— och sjukvården eller socialtjänsten ska rapporteras omedelbart till medicinskt ansvarig sjuksköterska.
Men någon avvikelserapport till medicinskt ansvarig sjuksköterska har alltså fortfarande inte gjorts. Karin Udénius har nu blivit lovad en rapport från personalen inom hemvården.
— Vi vet ju att det hade kommit signaler tidigare om felet. Då måste man rapportera och framför allt åtgärda felet direkt. Men det är viktigt att de som är anställda vet vem de ska prata med när sånt här inträffar, säger Ann—Mari Godeberg som också är medicinskt ansvarig sjuksköterska på kommunen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!